8. marraskuuta 2013

Punasipulilla viritetty focaccia



Kuten aikaisemmista ruokajutuistamme voi päätellä, italialainen ruokakulttuuri on lähellä napojamme. Se sytytti alunperin intohimomme ruokaan. Vuosien varrella on tullut muitakin roihahduksia ja hairahduksia, mutta cucina italia on ja pysyy.

Seuraavaksi tuleekin jutun mutta; italialaisten leipä. Varmasti eriäviä mielipiteitä löytyy, mutta minua saapasmaan leipä ei vaan ole onnistunut hurmaamaan. Kyllähän ciapatta maistuu reilun oliiviöljyn kera tai bruschettojen alustana, mutta eikös se itsessään ole vähän mautonta (mi scusi italiani). Focacciaa on maisteltu Italian auringon alla sekä kotiuunissa tehtynä. Sitä on leivottu muhkeana ja litteänä versiona, maustettu joko pelkällä suolalla ja oliiviöljyllä tai heitetty päälle rosmariinia tai erilaisia täytteitä. Ei hurmiota. No, jos tämä focaccia nyt ei aivan vienyt jalkoja alta, niin ainakin se toi päivänpaisteen muutoin pilviseen päivään.    

Focaccia   


  • 2,5 dl vettä
  • 25 g tuorehiivaa
  • noin 7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • ½ dl oliiviöljyä
  • sormisuolaa
  • aurinkokuivattuja tomaatteja
  • oliiveja kivet poistettuna
  • marinoitua punasipulia

Marinoitu punasipuli
  • 1 punasipuli
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 4 rkl punaviinietikkaa
  • 1 rkl hunajaa
  • suolaa ja pippuria

Laita ensin punasipulit marinoitumaan. Viipaloi punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Sekoita haarukalla oliiviöljystä ja etikasta kastike. Mausta se hunajalla, suolalla ja pippurilla. Anna punasipulin marinoitua kastikkeessa kunnes focaccia on valmis. 

Liuota hiiva reilusti kädenlämpöiseen veteen. Mausta suolalla ja sokerilla. Lisää jauhot vähän kerrallaan samalla alustaen. Lisää loppuvaiheessa puolet oliiviöljystä. Kun taikina juuri ja juuri irtoaa käsistä, vaivaa sitä vielä jauhotetulla alustalla hetki, kunnes taikinasta muodostuu sileä pallo. Jätä taikina lämpimään, vedottomaan paikkaan liinan alle kohoamaan puoleksi tunniksi.  

Laita pienen uunivuoan pohjalle oliiviöljyä ja sormisuolaa. Kumoa taikina vuokaan ja painele sitä oliiviöljyisin käsin kohti vuoan reunoja. Anna kohota liinan alla vielä puoli tuntia. Tee sormilla kuoppia taikinaan ja asettele niihin aurinkokuivattua tomaattia sekä oliiveja. Ripottele pinnalle sormisuolaa sekä lorauta loput oliiviöljystä. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia. Sivele valmiin focaccian pinnalle vielä oliiviöljyä ja ripottele pinnalle marinoidut punasipulit.  


2 kommenttia:

  1. Minä paistoin tänään jonkun sortin foccacian, laitoin vähän spelttijauhoja, ne toi kivasti makua taikinaan. Ehkäpä tietty juustolla, kinkulla ja tomaateillakin oli osuutta asiaan :D

    VastaaPoista
  2. Pitääkin kokeilla spelttijauhojen lisäämistä. Leipäsi näyttää upealta, ja päällysteet suorastaan käskevät haukkaamaan palasen :)

    VastaaPoista