7. marraskuuta 2013

Ihan pikkuisen pikantti bataattikeitto



Bataattikeitto on sosekeittojen aatelia, yleensä hyvin pehmeä ja kermainen hyvän mielen tuoja. Tässä versiossa on inkiväärin, limemehun ja ranskankerman tuoma hieman hapan perusmaku. Kun valmiin annoksen päälle vuolee vielä ohuita parmesaaniviipaleita, tapahtuu suussa yllättävä reaktio. Suolainen ja hieman makea parmesaani sulaa kielen päälle ja sivusta hyökkää happamempi kermainen keitto. Suussa tempoilevat samaan aikaan suolainen, makea, umami ja hapan. Kevyesti suolalla kuorrutettu focaccia komppaa makunautintoa loistavasti. 

Ihan pikkuisen pikantti bataattikeitto


  • voita ja oliiviöljyä
  • 5 dl kanalientä
  • 500 g bataattia
  • 1 varsisellerin varsi
  • 10 cm pala purjoa
  • 1 rkl raastettua inkivääriä
  • 1 valkosipulin kynsi
  • puolikas punainen chili
  • 1 ½ dl creme fraichea
  • loraus limen mehua
  • suolaa
  • tarjoiluun parmesaanilastuja

Freesaa paloitellut bataatti ja varsiselleri paistinpannulla voi-öljyseoksessa. Pistä ne sivuun, lisää voita ja hauduta hienonnetut purjo, valkosipuli, inkivääri ja chili (poista siemenet). Lämmitä kanaliemi kattilassa kiehuvaksi, lisää kasvikset ja keitä hitaasti kannen alla pehmeiksi. Soseuta sauvasekoittimella ja sekoita keittoon ranskankerma. Lorauta hieman limen mehua joukkoon ja säädä balanssi suolan avulla. Vuole lautasille keiton päälle ohuita viipaleita parmesaanista ja tarjoa hyvän leivän kanssa.










Tehtiin tästä toinenkin, hieman perinteisempi versio perijätärtä varten. Happamat maut ovat hänellä vielä hieman hakusessa. 

Perijättären bataattikeitto

  • 1 bataatti
  • 1 porkkana
  • 2 perunaa
  • 3 dl kanalientä
  • 1 dl kermaa (15%)
  • suolaa
  • tarjoiluun krutonkeja ja raejuustoa

Keitä paloitellut kasvikset kanaliemessä pehmeiksi, soseuta ja lisää kerma. Tarjoile krutonkien ja raejuuston kanssa. Toimii varsinkin kylmien ulkoleikkien päätteeksi.

Biisisuositus: 22 pistepirkko - Onion soup (Hyvä keitto sekin)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti