2. lokakuuta 2013

Lasagne tuorepastasta



Lasagne on tuttuakin tutumpi italialaisvieras lähes jokaisessa suomalaisessa ruokapöydässä. Monille ainoa mielikuva tästä klassikosta on kuitenkin valitettavasti kaupan eineshyllystä saatava karmea, mauton mössö. Toisenlaista elämystä hakeva voi tehdä pastalevyt itse ja vaihtaa perusjauhelihakastikkeen pidempään kiehuvaan italialaiseen versioon.

Minä tein lasagnelevyt normaalista munapastasta, jotkut taitavat käyttää vain jauhoja ja vettä. Tiukimman painin kävin kuitenkin kun yritin päättää, pitäisikö pastalevyt keittää ennen lasagnen kasaamista. Bolognan suunnalla luultavasti levyt käyvät puolen minuutin ajan runsaasti suolatussa kiehuvassa vedessä, sen jälkeen joutuvat jääveteen kypsymisen pysäyttämiseksi. Minä päätin kokeilla yksinkertaisempaa metodia, ja annoin levyjen kuivahtaa hyvin jauhotetulla pöydällä hetkisen. Hyvää tuli näinkin.

Jos mahdollista, herää aikaisin (ennen puolta päivää ) ja aloita raguusta. Se saa hyvinkin kiehua useamman tunnin.  

Lasagne tuorepastasta


Ragu

  • oliiviöljyä
  • 400 g sika-nauta jauhelihaa
  • 1 tlk tomaattimurskaa
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 2 porkkanaa
  • 2 varsisellerin vartta
  • 2 dl punaviiniä (ja kaksi kokille)
  • 2 dl lihalientä
  • laakerinlehti
  • muutama basilikan lehti
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • suolaa ja mustapippuria

Bechamel -kastike
  • 1 litra kulutusmaitoa
  • 50 g voita
  • 50 g vehnäjauhoja
  • jauhettua muskottipähkinää
  • valkopippuria
  • suolaa

Pastataikina
  • 3 isoa kananmunaa + 2 keltuaista
  • 400 g durumjauhoja
  • ripaus suolaa

Kokoamiseen
  • voita
  • 2 dl raastettua parmesaania
  • pallo tai pari mozzarellaa

Laita ensin ragu tulille. Kypsennä sipulia, varsiselleriä ja porkkanoita isossa kannellisessa paistokasarissa kymmenisen minuuttia miedolla lämmöllä. Nosta lämpöä ja lisää jauheliha, hetken päästä valkosipuli ja sitten punaviini. Kiehauta alkoholi pois ja lisää tomaattimurska, lihaliemi ja mausteet. Sitten vain kansi päälle ja anna kiehua matalalla lämmöllä tunti tai useampikin.

Seuraavaksi voit tehdä pastataikinan. Tee jauhoista keko pöydälle, sen keskelle kuoppa ja riko munat ja pari keltuaista kuoppaan. Heitä joukkoon hyppysellinen suolaa ja ala sekoittaa jauhoja muniin vaikkapa haarukalla hitaasti kuopan reunoilta pyörittäen. Kun haarukalla pyörittäminen alkaa käydä vaivalloiseksi voit alkaa vaivata taikinaa käsilläsi. Vaivaa kärsivällisesti kunnes taikina on kiinteää ja kiiltävää. Tee siitä pallo ja anna sen levätä hieman kelmuun käärittynä. Leikkaa pallo kuuteen osaan, kauli ne ohuemmiksi ja jauhota kevyesti. Vie kerran pastakoneen paksuimman telavälin läpi, taita kahtia ja veivaa aina pykälää pienemmällä asetuksella sopivan paksuiseksi. Liian ohutta ei kannata tehdä, Marcaton pastakoneessa kuutonen lienee sopiva. Jauhota pöytä hyvin ja jätä levyt kuivahtamaan hetkeksi.

Seuraavaksi Bechamel -kastike: sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja kypsytä pari minuuttia hämmentäen koko ajan. Lisää tilkka lämmitettyä maitoa ja jatka sekoittamista. Lisää vähitellen loppu maito, mausta ja kun kastike on sopivasti turvonnut, pistä sivuun.

Nyt voitkin aloittaa lasagnen kokoamisen. Pohjalle hieman raguuta, sitten loraus valkoista ja ensimmäinen kerros lasagnelevyjä päälle. Raasta parmesaania väliin ja jatka samassa järjestyksessä 3 - 4 kerrosta. Ylimmän pastakerrosen päälle siivuta mozzarella, raasta taas parmesaania ja kata voinokareilla. 

Lämmitä uuni 180 asteeseen, laita koko komeus alimmalle tasolle uuniin ainakin puoleksi tunniksi. Kun pinta on osittain kauniin ruskea, homma alkaa olla paketissa.

Anna levätä hetki, sytytä kynttilät ja nauti hyvässä seurassa (esimerkiksi chiantin kanssa).







Viinisuositus: Fontanella Chianti - Italia

Biisisuositus: Weird Al - Lasagna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti