30. lokakuuta 2013

Kokkia viinissä - Coq au Vin



Tämä on yksi ensimmäisistä ruokalajeista joita BluesKissa tarjosi yhteisen tarinamme alkulehdillä. Ja antoikin vakuuttavan näytön sanonnalle tie miehen sydämeen... Se oli sitten menoa. Jostain syystä hyvin harvoin on tähän klassikkoon tullut sen jälkeen koskettua. Nyt syksyn viileydessä alkoivat punaviinin lämpimät henkäykset tuntua sen verran kutsuvilta, että antaa taas seireenien viedä - kokkia viinissä.

Tämä ohje ei ole ihan sieltä yksinkertaisimmasta päästä. Ensin tehdään punaviinistä ja kasviksista liemi, jota keitellään kasaan. Toiseksi ruskistellaan lihat. Kolmanneksi karamellisoidaan sipulit. Neljänneksi liekitetään lihat. Viidenneksi sitten aletaan haudutella ja lopuksi lisätään kasvikset takaisin.

Tietysti kaiken voi tehdä yksinkertaisemminkin. Otetaan ensin pintoja lihoihin ja kasviksiin, lisätään viini ja sitten haudutellaan. Onko monimutkaisempi, työläämpi ja aikaavievämpi tapa parempi - en tiedä, mutta ainakin hyvää tuli ja viiniä kului enemmän. Tällä metodilla kokatessa kannattaa ostaa kolme pulloa punaviiniä. Yksi kukolle, yksi kokille ja yksi ruokailijoille.

Tämän ruokalajin syntyaikoihin oli paljon kukkoja ja sitkeitä kanoja pitkään hauduteltaviksi. Nykyään hetkessä kasvavat korvikkeet eivät varmaankaan toimi pitkään kypsennettäessä samalla tavalla. Kannattaa siis käyttää broilerin luisia koipia ja reisiä. Rintaleikkeet kuivuvat todennäköisesti mauttomiksi, eivätkä anna tarvittavaa makua ja rakennetta liemeen.

Kukkoa viinissä - Coq au Vin

Liemi

  • pullo Pinot Noir- punaviiniä (ja toinen ruokajuomaksi)
  • 2 porkkanaa
  • 1 sellerin varsi
  • 1 sipuli
  • 4 valkosipulin kynttä kokonaisena
  • 1 laakerinlehti
  • tuoreen timjamin oksia

Kukot ja possut

  • 150 g pekonia
  • voita ja oliiviöljyä
  • broilerin koipia ja reisiä
  • vehnäjauhoja
  • suolaa ja pippuria

Lisävarusteet

  • iso kourallinen salottisipuleja
  • pienehköjä herkkusieniä
  • 1 hienonnettu valkosipuli
  • loraus brandya tai konjakkia
  • (kanalientä)



Kaada pullo viiniä kasariin ja pudota perään ronskisti paloitellut porkkana, varsiselleri, sipuli, laakerinlehti ja kokonaiset valkosipulin kynnet. Lisää muutama timjamin oksa ja keitä kasaan, niin että neste vähenee melkein puoleen. Nostele reikäkauhalla kasvikset sivuun.

Laita voita ja öljyä paistinpannulle ja lisää hienonnettu pekoni. Mausta kanat suolalla ja pippurilla ja pyörittele jauhoissa. Nosta pekonit reikäkauhalla sivuun ja lisää kanat pannuun. Ruskista nekin kunnolla ja nosta pois pekonin joukkoon.

Lisää tarvittaessa voita pannulle ja  keittele kokonaisia salottisipuleita 10 minuuttia, kunnes ne alkavat karamellisoitua. Lisää sienet ja hienonnettu valkosipuli, paistele muutama minuutti ja nostele sivuun.

Nyt alkaa hauskin jakso. Katso, ettei kissoja ja pikkulapsia näy lähistöllä. Kaada pannulle hieman viiniä, sekoittele pohjaa myöten ja lisää kanat ja pekoni. Lisää loraus (muutama ruokalusikallinen) brandya ja nosta pannu pois liesituulettimen alta. Sytytä pitkäkärkisellä sytyttimellä (varo kulmakarvojasi) ja anna liekin palaa loppuun. Kaada kanat ja pannun sisältö kasariin viinin joukkoon. Heitä perään lisää timjamia ja keittele miedolla lämmöllä kannen alla jotakuinkin tunti.

Lisää kasvikset ja keittele ilman kantta taas 20 minuuttia. Jos nestettä on liian vähän, lisää kuumaa kanalientä. Tarkista mausteet ja tarjoile riisin tai perunoiden kanssa.

Viinisuositus: Les Carabènes Pinot Noir - Ranska

Biisisuositus: Dave "Isokynä" Lindholm - Rock-kukko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti