Lauantai-illan menun suunnittelu lähti tällä kertaa viinistä. Klassikkoviini Châteauneuf-du-Pape on odotellut vuoden verran viinihyllyssämme sopivaa tilaisuutta päästä nautituksi. Emme vain ole raaskineet sitä ryystää ilman täydellistä makuparia. Nyt syksyn taittuessa viini ikään kuin alkoi huutelemaan, että olisi jo aika päästä framille.
Viini ostettiin viime syksynä Ruotsin laivalta, hinta tax freessa oli silloin noin 25 euroa. Ruotsin laivalle viini on matkannut alun perin eteläisen Rhônen laaksosta, Ranskan parhaimmalta viinialueelta. Tämän Châteauneuf-du-Papen tuottaja on Skallin perhe, joka on tuottanut viinejä jo kolmessa sukupolvessa. Châteauneuf-du-Papessa voidaan käyttää jopa 13 eri rypälettä, mutta päärypäle on aina Grenache. Tässä Skallin tuotoksessa kolme päärypälettä ovat Grenache, Syrah ja Mourvèdre.
Täydellistä makuparia tälle mausteiselle ja täyteläiselle viinille ei tarvinnut kauan hakea. Useassa eri yhteydessä kävi selväksi, että sopiva ruoka Papin kyytiin - jopa klassikkoyhdistelmä - on ehdottomasti hirvenfilee. Hirvemme sai lisukkeeksi vielä maukasta kastiketta, yrttisiä lohkoperunoita ja ruusukaalivuokaa. Lopputuloksesta täytyy vielä hehkuttaa, että kokonaisuus toimi täydellisessä harmoniassa jokaisen osan kompatessa toistaan. Kaikki tuntui vaan nyt olevan kohdallaan. Kannatti siis odottaa vuosi, jotta pääsimme todistamaan tätä viinin ja ruoan tajuntaa laajentavaa yhdistelmää.
Hirven paahtopaisti
- 700 g - 1 kg hirven paahtopaisti
- 10 valkosipulin kynttä
- 1 rkl tuoretta rosmariinia
- 2 tl kuivattua timjamia
- 1 tl fenkolin siemeniä
- 2 tl paprikajauhetta
- vastajauhettua mustapippuria
- suolaa
- pari rkl oliiviöljyä
- 2 dl punaviiniä
- voita
Ota hirvenliha huoneenlämpöön tuntia aikaisemmin. Pilko valkosipulin kynnet, hienonna rosmariini ja murskaa fenkolin siemenet morttelissa. Sekoita kaikki ainekset (paitsi punaviini ja voi) öljyn kanssa kulhossa tahnaksi ja hiero sillä paistin pinta kauttaaltaan. Lämmitä uuni 250 asteeseen, pistä hirvi sopivan kokoiseen uunivuokaan ja ruskista uunissa kymmenisen minuuttia.
Laske lämpötila 170 asteeseen ja kaada pari desiä punaviiniä vuoan pohjalle. Kuorruta paisti voinokareilla ja työnnä paistomittarin anturi lihan paksuimpaan kohtaan. Palauta hirvi uuniin kunnes mittari näyttää 55 astetta. Kääri paisti tiukasti folioon ja anna levätä parikymmentä minuuttia.
Brandy-punaviinikastike
- kaksi salottisipulia
- voita
- 1 dl brandya
- ½ dl punaviiniä
- 2 dl lihalientä
- 1 dl ranskankermaa
- paljon rouhittua mustapippuria
- suolaa
Pilko salottisipulit ja pehmennä ne voissa paistinpannulla miedolla lämmöllä. Rouhi päälle anteliaasti mustapippuria. Kaada sekaan brandy. Keitä pari minuuttia, kunnes kastike sakenee hieman. Lisää punaviini ja lihaliemi, nosta lämpöä ja keittele kasaan muutama minuutti. Sekoita joukkoon ranskankerma ja anna kiehua kunnes koostumus on sopivan paksu. Voit siivilöidä kastikkeen, jos haluat pehmeän kermaisen rakenteen kastikkeeseesi.
Yrttiset lohkoperunat
- kiinteitä perunoita
- tuoretta rosmariinia
- kuivattua timjamia
- oliiviöljyä
- suolaa ja mustapippuria
Laita uuni lämpiämään 250 asteeseen. Pese perunat hyvin ja pilko kuorineen lohkoiksi (pitkittäin kahdeksaan osaan). Hienonna rosmariini ja sekoita muiden mausteiden ja öljyn kanssa isossa kulhossa. Nosta perunat joukkoon ja pyörittele niin, että lohkot maustuvat kauttaaltaan. Kumoa uunipellille tai tarpeeksi isoon vuokaan. Paista uunin keskitasolla parikymmentä minuuttia, kunnes pinta saa sopivasti väriä ja rapeutta. Sekoita kerran paistamisen aikana. Rouhi päälle vielä suolaa ja täytä nälkäiset vatsat.
Viinisuositus: Châteauneuf-du-Pape - La tiare du Pape, 2007
Klassikkoruoat valmistuivat rokin klassikoita kuunnellen, tässä hieman imelää esimakua jälkiruokapostausta odotellessa:
Klassikkobiisi: Queen - Bohemian Rhapsody
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti