25. tammikuuta 2014

Se on Vindaloo päivä



Campasimpukan tekemä Butter chicken-postaus herätti taas kaipuun intialaisen ruoan mahtavia aromeja kohtaan. Silloin tällöin intialaisen ruoan vääntämistä on opeteltu, ja tulokset tuntuvat paranevan jatkuvasti. Raaka-aineluettelo näyttää resepteissä pitkältä, mutta suurin osahan niistä on mausteita. Kun ensimmäinen arsenaali maustekaappiin on hankittu, sillä pärjää jo hyvinkin pitkälle.

Harmittavasti missasimme intialaisen kasvisruoan kokkauskurssin hitauttamme. Jokainen liesipaikka oli täytetty ennen kuin saimme aikaan päätöksen osallistua. Onneksi curryjen ja kormien valmistuksessa ei niin nopeita käänteitä vaadita, vaan rauhallinen ja mietiskelevä asenne on hitaassa kypsytyksessä suotavaa. Pitkä marinointiaika olisi näiden ruokien lihoille eduksi, mutta koskaan projektia ei muista käynnistää edellisenä päivänä. Parin tunnin marinoinnilla mennään ja hyvää on yleensä tullut. 

Tämä nimenomainen eväs on taas aivan mahtava hitaan talvipäivän ruoka. Intialainen ruoka ei välttämättä ole tulista, mutta vindaloossa se on yksi olennainen pointti etikan ja valkosipulin ohella. Käytimme versioomme neljä kuivattua chiliä, joka tuntui tähän tilanteeseen sopivalta. Potkua löytyi, mutta tulisuus ei peittänyt muita makuja. Suosittelen.

Vindaloo possusta

  • 1 kg possun lapaa

Vindaloo-tahna

  • 1 tl kokonaisia mustapippureita
  • 4 - 8 kuivattua chiliä tulisuudesta riippuen
  • 1 tl neilikoita
  • 1 kanelitanko murskattuna
  • 1 tl jeeraa (juustokumina)
  • ½ tl korianterin siemeniä
  • 1 tl jauhettua kurkumaa
  • 1 tl kardemumman siemeniä
  • 4 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 rkl tummaa balsamicoa

pannulle

  • 3 rkl neutraalia öljyä
  • 3 sipulia hienonnettuina
  • 5 valkosipulin kynttä ohuina viipaleina
  • 5 cm pala inkivääriä hienonnettuna
  • 3 kypsää tomaattia pilkottuina
  • 2 dl vettä
  • 1 tl ruokokidesokeria
  • suolaa
  • tuoretta korianteria

Siisti lihasta kalvot ja liiallinen rasva. Paloittele noin 3 x 3 cm kuutioiksi. Voit säilyttää luita kastikkeseen lisättäväksi.

Jauha tahnan mausteet morttelissa tai blenderissä ja sekoita joukkoon etikat. Kaada lihojen päälle ja marinoi jääkaapissa muutama tunti.

Lämmitä öljy isossa kannellisessa kasarissa ja ruskista siinä sipulit kevyesti. Lisää inkivääri, valkosipuli ja tomaatit. Kypsennä sekoitellen hetki, nosta lämpöä ja kaada joukkoon lihat. Kun lihat ovat ruskistuneet, lisää vesi ja väännä liesi pienemmälle. Jos sialla oli luita, voit lisätä ne joukkoon antamaan makua. Poista luut ennen tarjoilua. Lisää myös sokeri ja hauduta kannen alla välillä sekoitellen jopa pari tuntia. Jos nestettä tuntuu olevan liikaa, poista kansi. Vindaloon ei ole tarkoitus olla vetistä, mutta kastiketta on hyvä olla sen verran, että sillä saa kostutettua leivän. Loppuvaiheessa lisää sopivasti suolaa ja ripottele valmiin ruoan päälle tuoretta korianteria. Tarjoa vaikkapa raitan ja naan-leivän kanssa.

2 kommenttia:

  1. Olen syönyt vindaloota useasti Englannissa. On ollut ihan tajuttoman tulista. :) Nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joissakin ohjeissa oli jopa 15 kuivattua chiliä! Meillä menisi ohessa muutama litra raitaa, että sen saisi menemään alas.

      Poista