1. tammikuuta 2014

Baba ghanoush



Uuden Vuoden sapuskamme olivat simppeleitä ja kunnioittivat viisivuotiaan mieltymyksiä. Tämä oli tietoinen valinta arjen kohkaamisen keskellä ja joulun pipertämisen jälkeen. Alun perin mietimme jopa, että ostamme kaikki valmiina! Mutta luonto ei sittenkään antanut periksi. Pitäähän perunasalaatti sentään tehdä itse ja kanankoivet glaseerata ja tietysti maissifrittereitä perijättärelle, omatekoisia dippejä unohtamatta. No, sen enempää ei mopo kuitenkaan karannut. 

Koska jääkaapista löytyi avattu purkki tahinia, oli libanonilainen munakoisotahna baba ghanoush oiva valinta leivän päällysteeksi. Tahinin käyttö tosin hieman jo epäilytti, koska purkki on ollut avattuna jääkaapissa ainakin puoli vuotta. Parasta ennen päiväykseen oli tosin vielä pari kuukautta aikaa. Tietääkö muuten joku, kuinka kauan tahini säilyy avatussa purkissa? Tahna maistui kuitenkin vielä ihan itseltään, joten se tuli käytettyä. Ja hyvää tuli!   

Baba ghanoush


  • 2 keskikokoista munakoisoa
  • 3 - 4 valkosipulinkynttä murskattuna
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl tahinia
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria
  • paprikajauhetta koristeeksi

Halkaise munakoisot ja ripottele niiden päälle suolaa. Anna seistä noin vartin verran, jonka jälkeen kuivaa talouspaperilla. Pistele haarukalla ja paista uunissa 180 asteessa 35 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmenneet. Ota kuori pois hieman jäähtyneistä munakoisoista. Laita kulhoon kaikki tahnan aineet ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Ripottele päälle paprikajauhetta ja tarjoa leivän kanssa. Yleinen tapa tarjota Baba ghanoushia on myös ripotella tahnan päälle oliiviöljyä sekä granaattiomenan siemeniä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti