12. tammikuuta 2014

Hämmentävä punajuuri-gorgonzolarisotto



Tajusimme hiljattain, että blogistamme ei vielä löydy yhtään risottopostausta. Kun kauhamme kuitenkin usein osoittaa Italiaan päin, ja risotto kuuluu usein ruokalistallemme, pitää virhe korjata heti.

Otsikon "hämmentävä" viittaa enemmänkin risoton valmistustapaan kuin tämän ruoan epäilyttävään makumaailmaan. Päinvastoin, tämä on mielestäni yksi parhaista ja tasapainoisimmista risotto-ohjeistamme. Riisistä pitää kypsytysvaiheessa saada irtoamaan tärkkelystä, jotta rakenteesta tulisi kermaisen täyteläinen. Ja sehän tapahtuu hämmentämällä kärsivällisesti jokaisen liemikauhallisen jälkeen.

Punajuuri-gorgonzolarisotto

  • 2 punajuurta
  • 2 rkl balsamicoa

Risottopohja (classico)

  • 300 g risottoriisiä (arborio,vialone tai carnaroli)
  • oliiviöljyä
  • 1 banaanisalottisipuli pilkottuna
  • 1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • 1 litra kanalientä
  • 50 g raastettua parmesaania
  • 50 g voita

Päälle

  • gorgonzolajuustoa
  • tuoretta timjamia

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Halkaise punajuuret, laita ne pieneen uunivuokaan ja pirskottele oliiviöljyä päälle. Paahda uunissa kunnes punajuuret ovat pehmeitä (n. 1½ tuntia). Jäähdytä, kuori ja pilko pieniksi. Siirrä pieneen kulhoon, kaada päälle balsamico ja surauta sauvasekoittimella soseeksi.

Lämmitä kanaliemi pienessä kattilassa kuumaksi. Varaa liemikauha kanaliemen annostelua varten.

Lämmitä pari ruokalusikallista oliiviöljyä keskilämpöisellä pannulla. Kuullota siinä varovasti sipulia viitisen minuuttia, lisää valkosipuli ja kääntele hetki. Kaada perään riisi ja kuullota sitä pari minuuttia kunnes se muuttuu läpikuultavaksi. Kaada mukaan huoneenlämpöinen viini ja anna siinä olevan alkoholin kiehahtaa pois.

Aloita kanaliemen lisääminen kauhallinen kerrallaan. Nyt et voi poistua lieden äärestä. Hämmennä riisiä rauhallisen kärsivällisesti.  Lisää uusi kauhallinen lientä aina kun neste alkaa imeytä riisiin. Hommassa pitäisi mennä noin 20 minuuttia. Riisin sydämen pitäisi olla hieman napakka, pinnan pehmeä ja koostumuksen löysän puuromainen.

Lisää joukkoon punajuurisose ja sekoita väri tasaisen punaiseksi. Heitä sekaan parmesaani, ota pannu liedeltä ja vatkaa mukaan voi. Tarjoile heti muutaman gorgonzola-nokareen ja timjamin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti