14. tammikuuta 2014

Lautasellinen iloa


Tulipahan sitten pistettyä Pöllö kauppaan hankkimaan tryffeliöljyä, koska reseptin mukaan siitä tulisi kukkakaalikeittoon hienostunut loppusilaus. Kaupasta tulikin tuliaisena kauniin näköinen puteli, jonka kyljessä seisoi "valkoisen tryffelin aromilla maustettua viinirypäleen siemenöljyä". Kallista kuin mikä, joten sen täytyi siis lunastaa lupauksensa aromaattisesta elämyksestä. Yllätys olikin siis suuri, kun pullon avattuamme keittiöömme tulvahti voimakas petrolin haju! Onneksi ohjeessa varoiteltiin käyttämään öljyä säästeliäästi, joten tipautin keiton pinnalle vain muutaman tipan. 

Mitä tryffeliöljystä tällä kokemuksella voi sanoa? Ilmankin olisin voinut elää, mutta kaikkea on kokeiltava (ihan vaikka sillä uhalla, koska Chef Ramsay on sanonut kyseisestä öljystä: "one of the most pungent, ridiculous ingredients ever known to chef.") En nyt näin jyrkästi menisi tätä kultivoitunutta ainetta kuitenkaan teilaamaan. Mikäli annostelee öljyä hennolla kädellä (sieraimet suljettuna), lopputulos on varsin hienostunut. Mene ja tiedä, vaikka perunabluussimuussin tavaramerkki jatkossa onkin hitunen sielukasta tryffeliaromaa. Resepti on muuten kirjallisesta keittokirjasta Lautasellinen iloa, jolla tuetaan Naisten Pankin työtä kehitysmaiden naisten yrittäjyyden hyväksi.     

Italialainen kukkakaalikeitto

  • iso kukkakaali
  • peruna
  • sipuli
  • 2 rkl voita
  • 9 dl kasvislientä
  • 200 g maustamatonta Philadelphia-sulatejuustoa
  • 1 dl parmesaania raasteena
  • mustapippuria
  • muutama tippa tryffeliöljyä

Pilko kukkakaali ja kuorittu peruna sekä hienonna sipuli. Sulata voi kattilassa ja kuullota sipuli. Lisää kasvisliemi. Heitä joukkoon pilkotut kasvikset ja keitä kunnes ne ovat kypsiä. 

Soseuta sauvasekoittimella. Lisää sulatejuusto ja lopuksi parmesaani. Anna vetäytyä hetki kannen alla. Pyöräytä valmiin annoksen päälle ripaus mustapippuria myllystä sekä pari tippaa tryffeliöljyä.



Biisisuositus: Kemopetrol - Child Is My Name

4 kommenttia:

  1. Kiusa se on pienikin kiusa, Chef Ramsaylle. :)

    VastaaPoista
  2. Toivottavasti Ramsey ei tule nyt huutamaan meidän keittiöön :)

    VastaaPoista
  3. Kemopetrooli, heh! Suomalaisessa tryffeleissä on muuten joskus petroolin tuoksua, ettei se niin kauaksi osu. Noista öljyistä italialainen tryffelinkaivajatuttu epäili vahvasti, että ne on useimmiten synteettistä kamaa eivätkä ole nähneetkään oikeaa tryffelisientä. Tiedä siitä sitten, onko se totta vai ei ;)

    VastaaPoista
  4. Sama on mielikuva meilläkin, että öljyissä olevat aromit eivät ole aidoista tryffeleistä peräisin. Tämäpä oli riemullinen tieto, että suomalaisissa tryffeleissä tuoksu voi olla myös petrolimainen!

    VastaaPoista