30. joulukuuta 2013

Jouluaaton mielenhallintaharjoitus - ylikypsä ja kuiva täytetty kalkkuna
Jouluaatoksi ei pitänyt jäädä kovin paljoa tekemistä. Kissa oli vapaapäivänään pyöräyttänyt monta kalapöydän herkkua melkein valmiiksi. Jouluruokahallituksen suunnittelupalaverissa kukaan ei oikein ollut innostunut kinkusta, eivätkä porkkana- ja lanttulaatikkokakaan kovinkaan monta puoltoääntä saaneet. Vaikka odotimme lähinnä ensimmäisen kattauksen antimia vesi kielellä, oli kuitenkin kinkun tilalle jotain lämmintä keksittävä. Joku huusi että kalkkuna, täytettynä hieman Thanksgiving- perinteen mukaan. 


Ylikypsä ja kuiva täytetty kalkkuna


 • 1 pienehkö kalkkuna
 • sitruuna
 • voita
 • puolikas ranskanleipä
 • 1 iso sipuli
 • 4 sellerin vartta
 • 2 hapanta omenaa
 • 5 dl kanalientä
 • tuoretta rosmariiniä ja salviaa

Nuku pitkään aamulla. Nosta kalkkuna lämpiämään. Kutsu suku ja kylänmiehet joulupuurolle. Huuhtele ja kuivaa kalkkuna. Väännä uunin nappulasta 170 astetta ja laita sauna lämpiämään. Vaihda sulake. Suolaa ja pippuroi lintu, työnnä sitruunamehulla notkistettua voita nahan ja rintalihojen väliin. Kuutioi leipä ja paahda pannulla. Kumoa leipäkuutiot odottamaan ja ruskista pannulla hienonnetut sipuli ja selleri. Lisää 3 dl kanalientä, kuutioidut omenat ja leipäkuutiot. Sekoita tasaiseksi ja täytä kalkkuna. Sido koivet yhteen puuvillanarulla.

JOS SINULLA ON PAISTOMITTARI, TYÖNNÄ ANTURI SYVÄLLE RINTALIHAKSEEN JA LAITA HÄLYTTÄMÄÄN 78 ASTEESEEN. Kaada loppu kanaliemi kalkkunan vetoiseen vuokaan ja heitä sekaan muutama rosmariinin oksa. Pistä kalkkuna uuniin. Puolen tunnin päästä peitä se foliolla. Nyt on aika käyttää se vuoden ainoa kirkossakäyntioptio. Mieleltäsi puhdistuneena valmistele muut jouluruoat ja mene saunaan. Jokaisella saunatauolla tarkista kalkkunan tilanne. 

Kun kalkkuna alkaa olla valmis, poista folio ja laita kalkkuna vielä uuniin saadaksesi vielä pintaan lopullinen väri. 

Aloita jouluruokien kuvaus blogia varten. Kokeile erilaisia sommitelmia, valaistuksia ja kuvakulmia. Kata samalla pöytä ja kuuntele josko pukki olisi kohta ovella. 

Sitten kissa naukaisee ja kysyy: "Pitääkö tuon kalkkunan vielä pitkäänkin olla uunissa?"Biisisuositus: John Lennon - Cold Turkey


2 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Luulen että kalkkuna ei olisi ollut makuusi:) Kukahan keksisi käyttöä viidelle kilolle rutikuivaa kalkkunaa?

   Poista