4. joulukuuta 2013

Waldorfinsalaatti



Joulukalenterista on saanut avata jo muutaman luukun, niinpä joulupöydänkin tarjottavat alkavat jo pikkuhiljaa mietityttämään. Mitä perinteistä, mitä uutta ja mitä eksoottista tänä jouluna nautitaan? Waldorfinsalaattia ei ole aikaisemmin löytynyt meidän joulupöydästä, mutta tästä New Yorkin Waldorf-hotellista matkanneesta klassikosta voisi hyvinkin tehdä tämän joulun uuden tarjottavan. Useassa joulupöydässä salaatti lieneekin jo tuttu ja perinteikäs tarjottava.

Saksanpähkinät eivät olleet mukana vielä ihan alkuperäisessä reseptissä. Nykyisinhän ne kuuluvat sellerin ja omenan kanssa ehdottomana osana tähän klassikkoon. Sellerinä käytetään joko juuri- tai lehtiselleriä, mutta molempia käyttäneenä voi sanoa, että juuriselleri vie kyllä armottoman voiton. Alkuperäisessä reseptissä kastikkeena on käytetty majoneesia, mutta kuten yleensä klassikoista, myös tästä löytyy lukuisia muunnoksia. Kastikkeena voi siis käyttää myös vaikkapa jogurttia tai ranskankermaa, jos ne omaan suuhun käyvät paremmin. Päivitetyissä ohjeissa perinteikäs Waldorfinsalaatti on saanut joukkoonsa vielä esimerkiksi viinirypäleitä tai kanaa. 

Waldorfinsalaatti

  • 400 g juuriselleriä
  • yksi omena
  • 2 tl sitruunamehua
  • 3 rkl rouhittua saksanpähkinää
  • noin desi majoneesia
  • suolaa
  • valkopippuria

Majoneesi

  • 1 kananmuna
  • 1 rkl valkoista balsamicoa
  • 1 tl Dijon-sinappia
  • ripaus sokeria
  • kierros suolaa
  • hieman valkopippuria
  • 1-2 dl auringonkukansiemen- tai rypsiöljyä



Tee ensin majoneesi. Sekoita kulhossa muut aineet paitsi öljy. Laita sauvasekoittimeen kierroksia ja liruta öljy ohuena nauhana joukkoon. Voit säädellä majoneesin paksuutta öljyn määrällä. Tarkista vielä lopuksi suola.

Kuori juuriselleri ja leikkaa se ohuiksi tikuiksi. Ryöppää nopeasti suolalla maustetussa, vähäisessä vedessä. Jäähdytä kylmässä vedessä ja valuta. Kuori ja suikaloi omena. Purista omenan joukkoon sitruunamehu ja lisää sellerit sekä rouhitut saksanpähkinät. Lisää majoneesia sen verran, että saat jämäkän seoksen. Mausta suolalla ja pippurilla.  

Tarjoile sellaisenaan tai salaattipedillä. Voit myös laittaa seoksen muottiin tai sopivankokoiseen kuppiin ja kumota sen lautaselle kauniiksi keoksi.

Salaatin resepti lainattu Etiketti-lehdestä 4/2013, majoneesi by pöllö.

Leffasuositus: The Shining

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti