16. joulukuuta 2013

Sienisalaatti - Suolaista ja kirpeääTämän vuoden surkean sienikauden vuoksi jäi suolasienien keruureissu aivan vuoden viimeisille päiville. Mutta eipä hätää, retki onnistui hyvin. Joulumarkkinoilta löytyy aina joku ystävällinen mummo, joka suostuu luopumaan vaivalla keräämistään haaparouskuista nimellistä korvausta vastaan. 

Joulupöydän perinteisistä lisukkeista sienisalaatti kuuluu vähintään top vitoseen. Ehdoton kumppani ainakin kalojen ja saaristolaisleivän kanssa. Tein joulua varten pienen koe-erän ja loistavasti maistui.

Suolasienissä pitää olla potkua, joten haaparousku on tärkein sienilaji sienisalaatissa. Makua voi pehmentää esim. karvalaukuilla ja muilla rouskuilla, mutta pelkkä haaparouskukin toimii hyvin. Raaka sipuli antaa myös terävyyttä, mutta sen pilkkomiseen ei saa käyttää väkivaltaa. Terävällä veitsellä tehdään huolellisesti pieniä kuutioita. Näin sipulista ei tule kitkerää eikä vetistä.

Kastikkeena voi käyttää smetanaa, ranskankermaa, kermaviiliä tai vaahdotettua kermaa. Kermaviili muuttuu vetiseksi jääkaappisäilytyksen aikana ja kermavaahto on mautonta. Eli käytän mieluummin smetanaa tai ranskankermaa.

Joulun sienisalaatti


  • 200 g suolasieniä
  • 1 keskikokoinen sipuli huolellisesti kuutioituna
  • 1 dl ranskankermaa
  • 1 rkl valkoista balsamicoa
  • juuri jauhettua valkopippuria
  • tarvittaessa suolaa

Liota suolasieniä haaleassa vedessä kunnes niiden suolamäärä on miedontunut siedettäväksi. Kastike vähentää suolaisuutta, joten älä liioittele. Purista sienistä vesi, valuta hyvin ja pilko ne pieniksi. Kuutioi sipuli ja sekoita sienten kanssa. Hämmennä joukkoon ranskankerma, balsamico ja jauha mausteeksi valkopippuria. Tarkista lopuksi suola.

Kokeilimme salaattia ihanan Vatsasekaisin kilinkolin-blogin saaristolaisleivän ja savustetun nieriän kanssa. Ai jai...Biisisuositus: Sielun veljet - Mushroom MoonEi kommentteja:

Lähetä kommentti