14. maaliskuuta 2014

Spaghetti alla Ericina



Tomaatti on Suomessa suurimman osan vuotta hyvin ongelmallinen raaka-aine. Kovia, hapokkaita ja mauttomia markettitomaatteja hyllyt täynnä. Varsinkaan yksinkertaisten pastaohjeiden sävyt eivät tule kunnolla esiin ja hyväkin pastaohje lentää mappi Ööhön huonojen raaka-aineiden vuoksi. Ilokseni viime viikolla huomasin että Mutin San Marzanon kuoritut tölkkitomaatit ovat tehneet valloituksen paikalliseen markettiimme. Yksi makkaratomaattipasta ehdittiin sillä jo testata ja olihan siinä maussa eroa. Kastikkeesta tuli täyteläisempää ja makeampaa niin, ettei päälle välttämättä tajunnut edes parmesaania kaivata.

Tässä pastassa ei tomaatti ole pääosassa, mutta kirsikkatomaattien kalttaus rakenteen pehmentämiseksi on ihan paikallaan. Ohje on kotoisin Sisiliasta, mistä kertoo varsinkin manteleiden mukanaolo. Kastike on rouhean peston tapainen ja erittäin maukas. Ohje on mukailtu Maarit Enkovaara-Astraldin kirjasta Italian viettelykset.

Spaghetti alla Ericina


  • 350 g hyvää spagettia (esim. De Cecco)
Pesto
  • 2 rkl kuorittuja manteleita karkeaksi rouhittuina
  • 2 rkl pinjansiemeniä veitsellä hieman hienonnettuina
  • ½ valkosipulin kynsi hienonnettuna
  • 2 rkl persiljaa
  • 2 dl tuoretta basilikaa
  • 2 rkl raastettua parmesaania
  • 2 rkl raastettua pecorinoa
  • 1 dl neitsytoliiviöljyä
Lopuksi
  • 200 g kaltattuja kirsikkatomaatteja puolitettuina
  • iso loraus oliiviöljyä

Rouhi mantelit morttelissa ja hienonna veitsellä pinjansiemenet, persilja, basilika ja valkosipuli. Raasta parmesaani ja pecorino ja sekoita kaikki aineet kulhossa oliiviöljyn kanssa rouheaksi pestoksi. Anna tekeytyä huoneenlämmössä pastan keittämisen ajan.

Keitä pasta runsaassa hyvin suolatussa vedessä.

Kalttaa kirsikkatomaatit, eli käytä niitä kiehuvassa vedessä noin minuutin verran ja kuori ne. Puolita.

Valuta pasta ja kaada se kuumalle paistinpannulle. Sekoita joukkoon pesto ja pyörittele hetken verran. Lisää kirsikkatomaatit ja loraus oliiviöljyä ja tarjoile heti.

Näillä pitäisi tälläisen vähempilahjaisenkin kotikokin pärjätä. Kuvan mahtava tomaattitölkki ei liity tähän tapaukseen.


Biisisuositus: Kaiser Chiefs - Tomato In The Rain



2 kommenttia:

  1. Samoilla linjoilla olen. Kaupan tomaatit tähän aikaan vuodesta on aika masentavia.

    Tämä on herkullisen näköinen pasta-annos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, toistaiseksi on turvauduttava hyvään tölkkitavaraan, kun kunnollisia terttutomaattejakaan ei kaupoista löydy.

      Poista