29. maaliskuuta 2014

Rullaa pimeässä - Cannellonit tuorepastasta



Ärsyttääkö kuivapastasta tehtyjen cannelloni-putkien täyttäminen? Niin minuakin. Sitä mukaa kun yrittää teelusikalla toisesta päästä ahtaa täytettä putkeen, se valuu toisesta päästä iloisesti ulos. Sottaista touhua, mutta sitähän ruoan laittaminen usein on. Ainakin minulla. Ja kun Kissan tassu on vieläkin paketissa vallitsee keittiössämme usein aikamoinen sotku. Puolustaudun ajatuksella, että luovuus ja siisteys eivät viihdy samassa persoonassa.

Välttääkseni tämän turhauttavan tekovaiheen, ajattelinkin tehdä cannellonit ensimmäistä kertaa tuorepastasta. Ratkaisu ei tehnyt keittiöstämme yhtään siistimpää, eikä hommassa säästynyt ainakaan aikaa. Perjantai-iltana töiden ja kauppareissun jälkeen nälkäisten suiden odottaessa piti jättää suunniteltu antipasti tekemättä. Luovassa ideointivaiheessa on helppo olla optimisti oman ajankäyttönsä suhteen, mutta hommassa menee kuitenkin aina kaksinkertainen aika mitä olit kaavaillut. Päästiin sentään syömään ennen puolta yötä.

Mutta onhan tämä paljon parempaa kuin kuivapastasta tehty. Ulkonäkö ei ole kaikkein kaunein, mutta makua riittää. Bolognese-tyylinen täyte saa mukavan sivujuonteen pinaatista ja raastetun sitruunankuoren aromista.

Cannellonit tuorepastasta


Pasta

  • 125 g durum-vehnäjauhoja
  • 125 g puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 3 kananmunaa
  • ripaus suolaa
  • loraus oliiviöljyä
  • (tilkka vettä)

Täyte

  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 1 iso sipuli hienonnettuna
  • 300 g sian jauhelihaa
  • 300 g naudan jauhelihaa
  • 1 dl punaviiniä
  • 1 porkkana pieniksi kuutioituna
  • 1 sellerin varsi pieneksi kuutioituna
  • 1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
  • 3 rkl tomaattipyrettä
  • 4 dl kanalientä
  • 300 g tuoretta pinaattia
  • 2 dl raastettua parmesaania
  • 1 sitruunan kuori raastettuna
  • suolaa ja pippuria

Tomaattikastike

  • 2 prk kuorittuja tomaatteja (Mutti San Marzano)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 sipuli hienonnettuna
  • 2 valkosipulin kynttä hienonnettuina
  • ripaus suolaa, sokeria ja mustapippuria
  • 10 basilikan lehteä hienonnettuina

Päälle 2 dl parmesaaniraastetta

Operaation kulku pähkinänkuoressa (In a Nuts Hell):

1. Tee pastataikina kulhossa tai pöydällä ja pistä lepäämään
2. Tee jauhelihatäyte paistinpannulla
3. Tee tomaattikastike kattilassa
4. Kauli ja leikkaa pastalevyt
5. Keitä pastalevyt pikaisesti
6. Täytä ja rullaa cannellonit
7. Paista uunissa isossa vuoassa
8. Syö



Tee ensin pastataikina. Sekoita kulhossa jauhot ja suola ja tee keskelle kuoppa. Riko siihen kananmunat ja kaada hieman oliiviöljyä päälle. Sekoita jauhot vähitellen kananmunien kanssa vaikkapa haarukalla reunoja pitkin pyörittelemällä. Vaivaa taikinasta kärsivällisesti kiinteä ja kimmoisa pallo, lisää tilkka vettä, jos taikina tuntuu liian kuivalta. Kääri tuorekelmuun ja laita jääkaappiin odottamaan.

Seuraavaksi täyte. Kuumenna oliiviöljy keskilämmöllä isossa paistinpannussa. Lisää pilkottu sipuli ja hauduta 10 minuuttia. Lisää jauhelihat ja ruskista ne kauttaaltaan. Kaada punaviini sekaan ja anna sen imeytyä jauhelihaseoksen joukkoon. Kaavi jauheliha reunoille ja lisää pannun keskelle porkkana, varsiselleri ja rosmariini. Kypsyttele 5 minuuttia, kunnes vihannekset ovat hieman pehmenneet. Lisää tomaattipyre ja kanaliemi ja anna liemen redusoitua 10 minuuttia. Lisää hienonnettu pinaatti ja keitä vielä 5 minuuttia. Kun täyte on sopivan sakeaa, siirrä sotku pois liedeltä ja sekoita joukkoon parmesaani ja raastettu sitruunankuori. Maistele ja mausta suolalla ja pippurilla

Täytteen kypsyessä voit aloittaa tomaattikastikeen teon kattilassa. Freesaa sipulia oliiviöljyssä kunnes se on kullankeltaista ja pehmeää. Lisää valkosipuli ja hetken päästä kuoritut tomaatit. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä parikymmentä minuuttia, mausta suolalla, sokerilla ja pippurilla ja lisää silputtu basilika. Hauduta vielä viisi minuuttia.

Ota pastataikina lepäämästä ja jaa se neljään osaan. Jauhota pöytä, pyöräytä siinä taikinapallot ja aja pastakoneella telan välystä asteittain pienentäen ohueksi levyksi. Marcaton pastakoneella telan asetus 6 (numero sei) oli meillä sopiva. Leikkaa pitkät levyt suunnilleen neliöiksi. 

Laita iso kattiallinen vettä kiehumaan ja suolaa se kunnolla. Varaa viereen kulhoon jääkylmää vettä. Idea on kiehauttaa pastalevyt nopeasti (30 sek - 1 min) ja lopettaa kypsyminen kastamalla ne kylmään veteen. Keitä muutama levy kerrallaan, nosta ne reikäkauhalla kylmään veteen ja aseta ne lopuksi pyyhkeen päälle valumaan. 

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Levitä ison vuoan pohjalle puolet tomaattikastikeesta. Laita kunkin pastalevyn päälle pikittäin keskelle jauhelihatäytettä, rullaa cannelloniksi ja nosta saumapuoli alaspäin vuokaan. Tästä ohjeesta tulee noin 20 putkiloa. Lado ne vierekkäin niin, että putkilot pysyvät kypsyessään kasassa. Levitä loppu tomaattikastikkeesta cannellonien päälle. Raasta vielä pari desiä parmesaania ja valuta lopuksi hieman oliiviöljyä. Peitä vuoka foliolla ja paista keskitasolla noin puoli tuntia. Poista folio puolessa välissä, jotta juusto saa hieman väriä. 

Biisisuositus: Linkin Park - Rolling In the Deep


4 kommenttia:

  1. Siis näyttää aivan yliherkulliselta, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, no en tiedä näyttääkö, mutta maistuu kyllä.

      Poista
  2. Haha! Tuo cannelonien täyttäminen on niin totta!
    Jostain syystä teen itse tuorepastaa vain silloin kun teen raviolia. Miksiköhän?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, itselläni ainakin on kynnys siinä kun joutuu hieman näkemään vaivaa vaivaamiseen (emme omista vielä kunnollista yleiskonetta). Mitä useammin sitä tekisi, sitä vaivattomammin se kävisi.

      Poista