15. maaliskuuta 2014

Intialaisen ruokakurssin oppeja



Viimeksi missasimme intialaisen ruoan kurssin hitauttamme. Nyt meitä onnisti, ja pääsimme kurssille kolmen käden voimin. Yksi tassu oli pelistä pois, koska sain siihen kipsin ainakin neljäksi viikoksi. Kirjoittaminen ja ruoanlaitto vasemmalla kädellä on opettelua, mutta onneksi suu ja nenä eivät ole kipsissä ja sain nauttia taianomaisista tuoksuista ja mauista muiden uurastaessa patojen äärellä.

Kurssi oli käpäläpuolenakin erittäin opettavainen. Toki olemme edelleen vielä aloittelijan polulla intialaisen ruoan suhteen, mutta kurssilla saamamme tietämys vahvisti sitä, että tätä tietä kannattaa jatkaa ja haluamme ehdottomasti oppia lisää. 

Opettelimme valmistamaan erilaisia perinteisiä ruokalajeja Etelä- ja Pohjois-Intiasta. Omaksi suosikiksi nousi lamb biriyani, josta opettajamme Pramod kertoi, että sitä valmistetaan Intiassa harvemmin kotiruokana sen usean eri työvaiheen vuoksi. Ruoan valmistaminen alkaa siitä, että lammas laitetaan marinadiin puoleksi tunniksi. Marinadin pohjana toimii intialaisen keittiön Graalin malja, garam masala - tällä kertaa mausteseosta ei jauheta vaan mausteet lisätään lampaan joukkoon kokonaisena. Lamb biriyanin ohjeen postaan kunhan tassu saa vähän levätä. Seuraavaksi Pramodin ohje garam masalaan.  


Garam masala


  • 1 tl korianterin siemeniä
  • 1 tl juustokuminan siemeniä
  • 4 kokonaista kardemummaa (vihreä)
  • 1 kokonainen kardemumma (musta)
  • 2 pientä kanelitangon palaa
  • 4 neilikkaa
  • 1 tähtianis
  • 1 iso laakerinlehti
  • 5 mustapippuria
  • 1 muskottikukka

Seuraavaksi vielä ohje tahnaan, jota käytetään intialaisesssa ruoassa erittäin paljon. Sitä kannattaa tehdä reilu satsi ja säilyttää lasipurkissa jääkaapissa. Siten se säilyy jopa kuukauden. Tahnan valmistus on helppoa. Sekoitetaan blenderissä saman verran pilkottua inkivääriä ja valkosipulia kunnes tahna on pehmeää. Lisätään hitusen suolaa ja tarvittaessa vettä.


Inkivääri-valkosipulitahna


  • 1 dl tuoretta inkivääriä pilkottuna 
  • 1 dl valkosipulia pilkottuna
  • 1/4 tl suolaa
  • (2 rkl vettä)





2 kommenttia:

  1. Olisi todella mielenkiintoista päästä osallistumaan intialaisen ruoan kurssille! Missä päin se järjestettiin?

    Laittelen kotona intialaista ruokaa, mutta tunnustan, että (jauhemuotoista) garam masalaa en valmista itse, vaan olen käyttänyt kaupan versiota. Eron kyllä huomaa, kun vertaa tuttavien kotitekoisiin jauheisiin, jotka ovat paljon hienostuneemman ja pehmeämmän makuisia. Joku päivä jaksan vielä jauhaa mausteet ihan itte, ehkä...

    VastaaPoista
  2. Hyvänen aika, blogisi perusteella sinä voisit pitää intialaisen ruoan kurssin! Tulisin sinne mielelläni, jos välimatka ei olisi niin pitkä. Meillä Joensuussa kurssi järjestettiin Vapaaopiston toimesta.

    VastaaPoista