17. helmikuuta 2014

Omenabaklava



Kreetalta jäi aikoinaan mieleen yksi jälkiruoka ylitse muiden: ihanan lehtevä baklava. Sitä on pitänyt kokeilla loihtia omassakin keittiössä jo muutaman vuoden ajan, mutta vasta nyt ryhdyin tuumasta toimeen. Seuraavaan kertaan ei kyllä tarvitse odottaa niin kauan. Hyvänen aika, mikä ihanan rapea ja makea herkku! Perijätärkin rakastui täysin tähän leivonnaiseen ja pyysi, että näitä pitää tehdä sitten hänen seuraaville synttäreilleen. Osui ja upposi siis koko kaartiin!

Resepti on mukailtu Alkon Etiketti-lehdestä 1/2014. Etiketti on muuten yleensäkin aika oiva läpyskä. Viinitietouden kasvattamisen lisäksi siitä on tullut testailtua ruokaohje jos toinenkin hyvällä menestyksellä. Kannattaa siis ottaa matkaan aina, kun asioi valtion alkoholiliikkeessä.  

Omenabaklava

  • 4 filotaikinalevyä
  • 1 dl voisulaa
Täyte
  • 4 omenaa (Granny Smith)
  • 1 dl rouhittuja pähkinöitä (pistaasi- tai saksanpähkinöitä)
  • 0,75 dl fariinisokeria
  • ½ dl sultanarusinoita
  • ½ dl kuivattuja pehmeitä aprikooseja pieneksi kuutioituna
  • 1 tl sitruunankuorta ja tilkka sitruunan mehua
  • 2 tl kanelia
Loppuvoiteluun
  • 1 dl voisulaa
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa

Sulata filotaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Tee seuraavaksi baklavan täyte. Pilko kuoritut omenat pieniksi kuutioiksi. Purista tilkkanen sitruunamehua niiden päälle. Sekoita mukaan myös muut täytteen aineet.

Sulata voi taikinalevyjen voitelua varten. Asettele 4 filotaikinalevyä kerroksittain leivinpaperille ja sivele jokainen kerros voisulalla. Pidä ne filotaikinalevyt, joita et käsittele, kostean keittiöpyyhkeen alla kuivumisen ehkäisemiseksi. Leikkaa taikina kahteen osaan, sillä annoksesta tulee kaksi rullaa.

Jaa täyte taikinalevyille ja kääri ne varovasti rullalle aloittaen pitkältä sivulta. Nosta rullat pellille niin, että saumakohta jää alle. Voitele rullat voisulalla. Paista 225 asteessa vajaa puoli tuntia. 

Sekoita voisula ja hunaja. Voitele rullia kerran paistamisen aikana. Nyt uunista alkaa tulvia ihanan hunajainen tuoksu, ah! Käytä loput voisulaseoksesta valmiiden baklavarullien voiteluun. Jäähdytä rullat huoneenlämpöiseksi, leikkaa annospaloiksi ja tarjoa vaikkapa vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.    

Filotaikinaa jäi sen verran yli, että teimme jääkaapista löytyneestä jämänyhtöpossusta ja nopeasti pannulla freesatuista porkkana- ja kaalisuikaleista vielä kevätkääryleen tapaisia rullia. Olivat muuten ylihyviä myöskin! Tällaista on kokkaus parhaimmillaan. Maittava ruoka syntyy silmänräpäyksessä siitä, mikä jääkaapin tarjonta sillä hetkellä on. Nyhtöpossurulliin palaamme vielä tulevaisuudessa.



Biisisuositus: Scandinavian Music Group - Omenankukan terälehtiä



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti