Joulu on taas. Vaikka erilaiset listat joulupöydän tarjottavista, ostettavista asioista ja työjärjestyksistä peittävät keittiön työtasot, ja tuntuu, että homma on jotakuinkin hanskassa, joka jouluun mahtuu aina yllätyksiä. Viime vuonna kalkkuna päätti ryppyillä meille jouluaattona ja tänä vuonna akilleen kantapääksi osoittautui piparkakkutalo. Päätin oikaista sen teossa. Ei kannattanut. Tulisi tehdä niin kuin on aina tehnyt.
Kuusivuotias oli tänä aamuna lopputulokseen kuitenkin sangen tyytäväinen. Aika hellyttävää, vaikka edellisenä iltana sanoi sen jälkeen, kun olin yrittänyt rakentaa murtuneen talon seitsemännentoista kerran osista kokoon, että nyt ei joulu tulekaan, kun ei ole piparkakkutaloa. Moni olisi jo jättänyt tiilet ja laastin, mutta enpäs luovuttanut. Kuva olisi kiva, mutta en laita. Vaikka en sokerileipurin lahjoilla ole ennenkään elvistellyt, tästä menisi viimeinenkin uskottavuus. Vaikka perheen mielenrauha oli hetken koetuksella, nyt on rauha maassa ja kaikilla hyvä tahto.
Ei aina uskoisi, mutta totta se kuitenkin on. Vuoden ihanin aika on käsillä. Nyt nautitaan leppoisasta tunnelmasta ja totta kai herkuista. Meillä joulupöytään eksyy aina muutaman vakiotarjottavan lisäksi myös liuta uusia kandidaatteja. Tänä vuonna yksi uusi tulokas on palsternakka-porkkanalaatikko, joka korvaakin kokonaan perinteiset laatikot. Resepti on tämän vuoden Maku lehden joulunumerosta. Rauhaa ja rakkautta!
Parmesaaninen palsternakka-porkkanalaatikko
- kilo porkkanoita
- 500 g palsternakkaa
- 150 g parmesaaniraastetta
- 2 dl maitoa
- 2 dl kuohukermaa
- 3 munaa
- 2 tl kuivattua timjamia
- 1 tl suolaa
- ½ tl jauhettua muskottia
- mustapippuria
- 100 g mantelilastuja
- tuoretta timjamia
Leikkaa kuorituista porkkanoista ja palsternakoista vinottain melko ohuita viipaleita. Keitä suolalla maustetussa vedessä 10 minuuttia ja valuta.
Levitä viipaleet voideltuun uunivuokaan. Ripottele parmesaaniraaste pinnalle. Vatkaa kulhossa maito, kerma ja munat sekaisin. Lisää mausteet ja kaada seos vuokaan.
Paista uunissa 200 asteessa 40 - 45 minuuttia. Ripottele pinnalle mantelilastut ja jatka paistamista vielä 10 minuuttia. Koristele tuoreella timjamilla.
Biisisuositus: Green Day - Peacemaker
Oikein mukavaa ja maistuvaa joulua koko porukalle! :)
VastaaPoistaKiitos! Ihania herkutteluhetkiä myös teille :)
PoistaIhana on lukea ja selata näitä teidän juttuja.
VastaaPoistaJa ihana on kuulla, että olet löytänyt tänne sattumien ja sattumustemme pariin! Oikein tunnelmallista joulua!
Poista