25. joulukuuta 2014

Joulun lupsakat kalatulokkaat



Kaloja ei koskaan ole joulupöydässä liikaa. Tietyt kalaruoat pitävät pintansa ja esiintyvät jouluaterialla vuodesta toiseen. Graavilohta, kylmäsavulohta, silliä, silakkaa ja mätiä tulee aina olla jossakin muodossa. Aikaisempina vuosina pöydässämme ovat vierailleet mm. muikut, siika, hauki ja kalakukko. Lipeäkala odottaa vielä näyttäytymistään, koska meillä molemmilla on siitä aika karmaisevia makumuistoja. Ehkä joskus vielä selätämme nämä muistot ja annamme sillekin mahdollisuuden uida joulupöytäämme. 

Tänäkin vuonna tutut klassikot saivat rinnalleen myös jotakin uutta. Valinnat osuivat nappiin, koska ruokien valmisteluaikaa ei ollut ainakaan liikaa. Molemmat ruoat ovat nimittäin todella helppoja tehdä, mutta maustakaan ei tarvitse tinkiä. Apua reseptiikkaan antoivat Soppa 365 nro 3/2014 (Lohipatee) ja Etiketti 4/2014 (sardellitonnatokastike).    




Lohipatee


  • 5 liivatelehteä
  • 3 rkl sitruunamehua
  • 250 g kylmäsavulohta
  • 1 sipuli
  • 5 dl kuohukermaa
  • 200 g ranskankermaa
  • 1 dl tillisilppua
  • 1 tl sitruunapippuria
  • 1 dl kirjolohen mätiä


Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Pilko kylmäsavulohi pieneksi kuutioksi. Hienonna sipuli. Vatkaa kerma ja sekoita vaahdon joukkoon myös ranskankerma.

Purista liivatelehdistä vesi pois ja sekoita kiehautetun sitruunamehun joukkoon. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Kaada lohimassa tuorekelmulla vuorattuun vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Kumoa patee tarjoiluvadille. 


Sardellitonnatokastike 

  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl pieniä kapriksia
  • 6 sardellifileetä
  • 2 dl majoneesia
  • 3 rkl raastettua parmesaania
  • 1 rkl sitruunamehua
  • mustapippuria


Laita kaikki kastikeainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella. Tarjoile ohueksi leikattujen kalkkunaviipaleiden kanssa. Koristele kapriksilla.

Biisisuositus: Esa Pakarinen - Lentävä kalakukko




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti