31. maaliskuuta 2013

Parsaa ja hollandaisekastiketta

Tämä klassikko kuuluu keväisten alkuruokiemme kärkikastiin. Hollandaisekastikkeesta löytyy monia eri tekotapoja reduktion kanssa tai ilman. Me valmistimme soosin perinteikkään teoksen Le Cordon Bleu Keittotaidon Akatemia oppien mukaan. Vaikka kastikkeen teko vaikuttaa yksinkertaiselta, voi sen helposti mokata, jos ei ole tarkkana. Tämä tuli itsekin todistettua, kun ensimmäinen versio juoksettui. Juoksettuneen kastikkeenkin voi vielä yrittää korjata, mutta me teimme suosiolla uuden tekeleen, josta tulikin sitten täydellistä.Hollandaisekastike

  • 175 g kirkastettua voita
  • 3 huoneenlämpöistä munankeltuaista
  • 3 rkl kuumaa vettä
  • ½ sitruunan mehu
  • suolaa
  • valkopippuria

1. Valmistetaan ensin kirkastettu voi. Keittotaidon Akatemiassa neuvotaan käyttämään suolatonta voita, mutta me käytimme olosuhteiden pakosta normaalisuolaista voita. Sulatetaan voi kattilassa miedolla lämmöllä. Nostetaan kattila hellalta ja kerätään pinnalle muodostunut vaahto lusikalla pois. Annetaan heran laskeutua kattilan pohjalle. Tämä vie noin vartin. Lusikoidaan kirkastettu voi talteen.  

2. Nyt alkaa liikunnallinen osuus. Vatkataan vesihauteessa käsivispilällä keltuaiset ja kuuma vesi kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkausrytmiä voi hakea biisisuosituksestamme, mainiosta Ray Charlesin ja Blues Brothersin Twist it -esityksestä. Noin kolmen minuutin kuluttua seos on muuttunut vaaleaksi vaahdoksi (ja naamasi väri punertavaksi). Kolme minuuttia on yllättävän pitkä aika, joten ellet ole vispauksen ammattilainen, sheikkaus tuntuu jo varmasti ranteessasi. Nostetaan kattila syrjään, mutta huilia ei vielä saa.

3. Nyt lisätään kirkastettu voi vähän kerrallaan ja vatkataan jälleen aina lisäyksen jälkeen voimakkaasti, jotta voi ehtii sekoittua kunnolla vaahtoon. 

4. Vatkataan lopuksi joukkoon puolikkaan sitruunan mehu ohuena nauhana. Maustetaan suolalla ja valkopippurilla. 

  


Parsan valmistus

Napsauta parsoista puumaiset varsien tyvet pois ja kuori varret ohuesti. Keitä parsoja suolalla maustetussa vedessä kunnes ne ovat napakan kypsiä. Nosta kuivumaan talouspaperin päälle. Asettele lautaselle ja nauti herkullisen hollandaisekastikkeen kanssa.

Biisisuositus: Blues Brothers ja Ray Charles - Twist it (Shake Your Tail Feather)
Juomasuositus: kevyen sitruksinen Val d'Oca Prosecco, hinta 10,07 euroa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti