6. syyskuuta 2015

Bolinhos de bacalhau - turskakroketit



Vaikka Portugalista löytyy pilvin pimein mahtavia tuoreita kaloja ja äyriäisiä, on maan perinteisin kalaruokien raaka-aine hieman hämmentävä. Suolattu ja kuivattu turska bacalhau, joka tuodaan tuhansien kilometrien päästä Portugalin kalaisista vesistä, on maan kansalliskala. Portugalilaisilta löytyy turskaresepti vuoden jokaiselle päivälle, mutta yksi kuuluisimmista lienee turskakroketit, bolinhos de bacalhau tai toiselta nimeltään pastéis de bacalhau

Perinteisesti nämä kalapallerot tehdään nimenomaan kuivatusta turskasta, mutta yhtä hyvin ne voi muotoilla myös pakastetusta tai tuoreesta turskafileestä. Koska kuivattu bacalhau vaatii mielellään parin päivän huolellisen liotuksen ja jatkuvan veden kanssa läträämisen ennen kuin sitä voi käyttää, kelpaa meille hyvin tuoreesta turskastakin tehty versio. Olennaista eroa maussa en ollut huomaavinani.

Bolinhos de bacalhau



  • 500 g turskafileitä
  • 400 g jauhoisia perunoita
  • 1 sipuli
  • 1 dl valkoista portviiniä
  • 2 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
  • 3 kananmunaa
  • suolaa ja rouhittua mustapippuria
  • ripaus muskottipähkinää


Keitä turskafileitä hyvin suolatussa vedessä 5-10 minuuttia, kunnes kala on kypsää. Valuta ja jäähdytä. Hienonna kala haarukalla hyvin.

Keitä perunat kuorineen kypsiksi, jäähdytä, kuori ja soseuta.

Silppua sipuli ja persilja. Sekoita kaikki muut ainekset paitsi munat kulhossa ja mausta suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä. Tarkista maku, lisää kananmunat ja sekoita tasaiseksi massaksi. 

Muotoile käsin tai kahta lusikkaa apuna käyttäen massasta soikean muotoisia kroketteja ja uppopaista 170 asteisessa öljyssä 4 - 8 minuuttia kunnes bolinhojen pinta on kullanruskea.




















Lissabonilaiset kalastavat hassuissa paikoissa. Ehkä siksi turska pitää tuoda kuivattuna Norjasta.


Raitiovaunut ajavat yöllä vauhdikkaasti kilpaa.

Taustamusiikkina menee mahtava portugalilainen Sabbath-cover.

Biisisuositus: Savanna - Lord Of This World


3 kommenttia:

  1. Oi, tämä postaus toi samantien mieleen Lissabonin reissun keväältä (alkoi muuten aivan samantien tehdä mieli pasteis de natoja)! Siihen nähden kuinka hullua kalaporukkaa paikalliset ovat kaikkine sardiinifestivaaleineen, on kieltämättä hupaisaa kuinka juuri tuo kuivattu turska tulee vastaan joka paikassa. Ehkä tuo kalastuskuva kertoo kaiken tarvittavan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pasteis de Natojen tekemistä on ehdottomasti kokeiltava pian! Jos niistä tulee läheskään yhtä hyviä kuin Lissabonissa, niitä pyörähtää meidän keittiöstä usein.

      Poista
    2. Pasteis de Natojen tekemistä on ehdottomasti kokeiltava pian! Jos niistä tulee läheskään yhtä hyviä kuin Lissabonissa, niitä pyörähtää meidän keittiöstä usein.

      Poista