1. elokuuta 2015

Chorizo-vuohenjuustopiirakka



Chorizo, tuo Espanjan lahja maailmalle, on meinannut viedä kieleni monta kertaa. Jauhettu pimiento-paprika antaa makkaralle sen oman vastustamattoman maku- ja värimaailmansa. Ja onpa chorizoa yritetty tehdä itsekin. Eikä se ollut lainkaan niin vaikeaa, kuin mitä voisi kuvitella.

Ensi viikolla otamme siivet allemme ja suuntaamme Lissaboniin. Maltan tuskin odottaa, että saan maistaa (kaikkien muiden herkkujen lisäksi) Portugalin vastaavaa makkaraa eli chouricoa.

Lissabon tunnelmaan virittäytyessämme katselimme Anthony Bourdainin No Reservations in Lisbon jakson, ja sieltä löytyi myös postauksen mainio musasuositus: Dead Combo. Heidän musiikkinsa onkin tosi mielenkiintoinen kombo fadoa, jazzia ja maailman musiikkia.

Reseptin tähän piirakkaan nappasin kirjasta Makkaroita maailmalta. Täytyy myös sanoa, että vuohenjuusto ja chorizo muodostavat kyllä täydellisen makuparin. Minä lisäsin ohjeeseen vielä broileria, koska sitä sattui olemaan jääkaapissa.  


Chorizo-vuohenjuustopiirakka


Taikina


  • 120 g vehnäjauhoja
  • 60 g voita
  • 25 g raastettua parmesaania
  • ripaus suolaa
  • ripaus raastettua muskottipähkinää
  • 2 suurta kananmunan keltuaista
  • puolet suuren kananmunan valkuaisesta

Täyte

  • 1 suuri punainen paprika
  • 120 g ranskankermaa
  • 1 suuri kananmuna sekä 1 munankeltuainen
  • 2 tl hienonnettua tuoretta timjamia
  • suolaa ja vastajauhettua mustapippuria
  • 150 g vuohenjuustoa murustettuna
  • 200 g tuoretta chorizoa kypsytettynä
  • 1/4 tl jauhettua pimiento-paprikaa tai muuta paprikajauhetta


Siivilöi vehnäjauhot työtasolle. Lisää taikinan päälle voi pieninä palasina, raastettu parmesaani ja mausteet. Nypi aineksia sormenpäillä muutama minuutti, kunnes ne ovat sekoittuneet kunnolla. Tee kuoppa seoksen keskelle ja lisää siihen munat. Tee taikinasta pallo ja alusta sitä muutama minuutti. Kääri taikinapallo kelmuun ja säilytä jääkaapissa kunnes tarvitset sitä.

Paista paprikaa uunissa 240 asteessa kunnes se mustuu ja anna jäähtyä. Kuori jäähtynyt paprika ja leikkaa suikaleiksi. 

Kauli taikina halkaisijaltaan noin 28 cm piirakkavuokaan. Sekoita ranskankerma, kananmuna ja mausteet yhteen. Levitä seos tasaisesti taikinan päälle. Ripottele vuohenjuusto pohjalle, lisää paprikasuikaleet ja kypsennetty chorizo. Ripottele pinnalle paprikajauhetta ja kypsennä 200 asteisessa uunissa 15 - 20 minuuttia.

Biisisuositus: Dead Combo - Lisboa Mulata



7 kommenttia:

  1. Nyt oon kade, Lissabon on tosi kiva kaupunki ja iltaisin erityisen tunnelmallinen. Saanko tulla teidän matkalaukkuun? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kokki aina mahtuu mukaan, kun meillä on siellä oma keittiökin :) Me emme ole käyneet ennen Lissabonissa. Olisiko hyviä tärppejä/ ravintolasuosituksia?

      Poista
    2. Olen käynyt Lissabonissa vaan työreissulla, joten hengailu kaupungissa on jäänyt tosi vähälle. Vanhassakaupungissa on paljon kivoja pieniä tapashenkisiä kuppiloita ja ravintoloiden merenelävät ovat herkullisia. Olisi kiva päästä joskus Lissaboniin lomalle, ehtisi fiilistellä paikkoja paremmin.

      Poista
  2. Tällä varmasti maha täyttyy, herkullisesti!

    VastaaPoista
  3. Chorizo-vuohenjuustokombo toimii varmasti. Mutta chorizoissa on eroa, onko sinulla joku tietty jota käytät tai josta ostat?

    Voi Lissabon! Me saimme juuri sukulaisilta Lissabonin tuliaisiksi vinho verdeä ja pastes de nata leivoksia. Aaaah!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olemme todenneet parhaiksi markettien tiskiltä irtotavarana ostetut raakachorizot. Suomalaisista makkaroista emme ole löytäneet näille vielä voittajaa. Kylläpä teitä on hemmoteltu ihanilla tuliaisilla. Pasteis de natat vievät kielen kyllä mennessään! Niitä pitää kokeilla vielä tehdä itse - reseptejä olen jo jemmaillut. Toteuttaminen vaan puuttuu :)

      Poista