21. toukokuuta 2015

Grillattua parsaa ja sitruunapestoa Alénin tapaan



Sain äitienpäivälahjaksi Henri Alénin ja Annukka Oksasen mutkattoman teoksen Vuoden keittokirja, ja olen nyt makustellut sen kannesta kanteen. Paria reseptiäkin olen jo ehtinyt kokeilemaan. Heti ensiselailulta ihastuin siihen, että kaikki reseptit ovat todellakin toteutettavissa kotona amatöörikokinkin keittiössä. Tämä on ollut Henkankin ajatuksen ydin; tehdä kirja tavallisesta ja maittavasta kotiruoasta, joka "rullaa arjessa, vaikka välillä olisi vähän kiire".

Jotenkin lohduttavaa, että huippukokeilla on sama ongelma kuin meillä tavan tallaajillakin: jokapäiväinen arkiruoka! Miten loihtia päivästä toiseen monipuolista ja terveellistä syötävää arjen asettamilla rajoituksilla. Ainoa kritiikki kirjasta on se, että kaikkia raaka-aineita ei ole saatavilla ihan peruslähikaupasta, vaikka kirjan takakansi näin lupaakin. Ainakaan meidän lähikaupasta ei valitettavaa kyllä löydy salsicciaa, sinisimpukoita saati galangal juurta. Mutta tämä pieni synti on helppo antaa anteeksi, mutta vain siitä syystä, että Henkka pitää Elviksestä! Totta puhuakseni, tiedän jo nyt, että tämä kirja ei jää pelkäksi koristukseksi keittiön hyllylle, vaan se menee oikeasti kovaan käyttöön.

Ensimmäisenä kirjan resepteistä meni kokeiluun seuraava herkullisen kuuloinen parsaohje. Täytyy sanoa, että toimii! Tästä taisi tulla uusi vakiosuosikki muutaman muun hyväksi todetun alkuruoaksi sopivan parsa-annoksen lisäksi. Tämä on kätevä valmistaa mökilläkin ja peston voi tehdä valmiiksi etukäteen.    


Grillattua parsaa ja sitruunapestoa


  • 2 nippua tuoretta vihreää parsaa 
  • 2 nippua kevätsipulia
  • oliiviöljyä
  • parmesaanilastuja
Sitruunapesto
  • 2 ruukkua tuoretta basilikaa
  • 1 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
  • 1 rkl raastettua parmesaania
  • 1 tl kapriksia
  • ½ dl sitruunamehua
  • ½ dl oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria

Tee sitruunapesto sekoittamalla kaikki aineet sauvasekoittimella tasaiseksi. Katkaise parsoista päät pois napsauttamalla. Sivele puhdistetut kevätsipulit ja parsat oliiviöljyllä ja grillaa niitä viitisen minuuttia uunissa grillivastuksen alla tai grillissä. Käännä puolessa välissä grillausta. Pirskottele tarjoiltaessa niiden päälle sitruunapestoa ja koristele parmesaanilastuilla.





Biisisuositus: Elvis Presley - Heartbreak Hotel

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti