12. elokuuta 2014

Valkoista pizzaa ja vihreää lehtikultaa



Maasta se pienikin ponnistaa! Ja ponnistelemaan ovat pienet taimet toden totta joutuneetkin tänä kesänä. Lomamme sattui siihen aikaan, kun lämpötila keikkui viiden asteen tietämillä, eikä kasvimaalla tapahtunut silloin mitään. Paitsi että ensimmäiset kesäkurpitsan taimet paleltuivat. Nyt kesäpaikan ryytimaalla ennättää käydä niin harvoin, että rikkaruohot ehtivät valtaamaan areenan ja on suorastaan ihme, että sieltä joukosta jotakin löytää. Mutta se, mikä tästä ihmeellisestä kesästä ja kasvimaan hoitamattomuudesta on selvinnyt, on sitäkin herkullisempaa. 


Pizza bianca kesäkurpitsasta ja lehtikaalista

Pizzapohja

  • 1,5 dl reilusti kädenlämpöistä vettä
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • ½ pussia kuivahiivaa
  • noin 3 dl durumvehnäjauhoja


Mausta vesi suolalla ja oliiviöljyllä. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja lisää veden joukkoon. Lisää loput jauhot ja alusta vähintään 10 minuuttia. Kun taikina on kimmoisaa, jätä se kohoamaan lämpimään paikkaan. Saa mieluusti kohota parikin tuntia. Kauli taikina kahdeksi ohueksi pyöreäksi pizzaksi tai yhdeksi isoksi levyksi. 

Täyte
  • 150 g ranskankermaa
  • yksi pienehkö kesäkurpitsa
  • reilusti lehtikaalia
  • paahdettuja pinjansiemeniä
  • 1 rkl hunajaa
  • oliiviöljyä
  • loraus sitruunan mehua
  • suolaa ja mustapippuria myllystä
  • reilusti parmesaaniraastetta


Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla ja paista lehtikaali oliiviöljyssä rapeaksi. Jätä molemmat sivuun odottelemaan. Levitä ranskankerma pizzapohjalle. Vuole kesäkurpitsasta ohuita siivuja juustohöylällä ja asettele pohjan päälle. Valele kesäkurpitsojen päälle oliiviöljyä ja hunajaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele pinnalle juustoraaste. Esilämmitä pelti uunissa ja paista pizza 220 asteessa 10 - 12 minuuttia.

Lorauta sitruunan mehua paistetun lehtikaalin joukkoon. Viimeistele pizza lehtikaalilla ja pinjansiemenillä. Tunnet kuinka klorofyllit valtaavat elimistösi ja  kehosi kiittää! 


Pizza bianca kantarelleista


Täyte
  • 150 g turkkilaista jogurttia
  • kantarelleja
  • 2 kesäsipulia
  • oliiviöljyä
  • suolaa, mustapippuria
  • reilusti parmesaaniraastetta


Paista puhdistetut ja pilkotut sienet oliiviöljyssä. Lisää kesäsipuli joukkoon ja jatka paistamista vielä hetki. Levitä jogurtti pizzapohjalle. Kumoa sienet pizzalle ja ripottele juustoraaste päälle. Paista pizza esikuumennetulla uunipellillä 220 asteessa 10 - 12 minuuttia. 

Kantarellit eivät sentään kasva kasvimaallamme, mutta voisi melkein sanoa, että meillä on oma kantarellipläntti lähimetsässä. Ihanat keltaiset metsän hedelmät tulevat nimittäin joka vuosi tismalleen samalle paikalle eivätkä pettäneet nytkään. Uskollisia kavereita ovat. 



Biisisuositus: Olavi uusivirta ja Anna Järvinen - Nuori ja kaunis

2 kommenttia:

  1. Oijoi, kylläpäs on herkullisen näköistä!

    On tämä ollut outo kesä. En ehtinyt tekemään mitään toukokuussa kasvimaalla, kesäkuussa en uskaltanut laittaa kesäkurpitsan taimia maalle ja heinäkuussa istutetut tuottavat nyt satoa... Hyvin ehtivät sekä rikkaruohot että hyötykasvit kuromaan kesän kiinni superhelteillä :D

    VastaaPoista
  2. Onneksi osa kasveista sentään kesti tämän kesän oudon, välillä jopa trooppisen ilmaston, ja saamme nauttia sadosta. Salaatit ja fenkoli eivät kyllä tykänneet meillä yhtään tästä kesästä ja päättivät olla lähtemättä suurempaan kasvuun :)

    VastaaPoista