Onneksi kantarellien satokausi on pitkä. On aikaa kokeilla monenlaisia viritelmiä, ennen kuin tähän oranssiin herkkuun tympääntyy taas vuodeksi. Tuoreena kantarellit ovat kuitenkin parhaimmillaan, vaikka kuivattunakin tulee niitä talven mittaan käytettyä.
Tämä risottokokeilu onnistui just eikä melkein. Jos en olisi niin vaatimaton, sanoisin että ruoka oli taivaallista. Nyt voi muutenkin alkaa taas tuijottaa illalla taivaalle kun pitkät lämpimät pimenevät illat ovat palanneet. Ensimmäiset tähdet syttyvät taivaalle kun punaviinipullo on vielä puolillaan. Voiko sitä suurempaa spektaakkelia kuvitella.
Kurpitsa-kantarellirisotto
- iso loraus oliiviöljyä
- 300 g risottoriisiä (siis oikeaa risottoriisiä)
- 1 sipuli
- 2 valkosipulin kynttä
- 1½ dl kuivaa valkoviiniä
- 1½ litraa kanalientä
- 2 rkl voita
- 3 dl kantarelleja
- 300 g myskikurpitsaa 1 cm kuutioina
- 2 dl raastettua parmesaania
- 2 rkl voita
Hienonna sipuli ja valkosipuli. Harjaa sienet puhtaaksi ja pilko pienemmiksi. Kuori ja kuutioi myskikurpitsa. Kuumenna kanaliemi kiehuvaksi erillisessä kattilassa ja pidä se kuumana. Laita paistinpannu kuumalle levylle ja heitä pannuun sienet. Paistele sieniä kuivalla pannulla, kunnes niistä irtoaa liiallinen neste. Lisää voi. Freesaa sieniä voissa ja kaada sivuun odottamaan. Lisää pannulle kurpitsakuutiot ja tarvittaessa voita. Paista kuutioita miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat lähes pehmeitä. Siirrä kurpitsakuutiotkin sivuun.
Kuumenna pannulla öljy ja heitä sipuli sekaan. Kypsyttele sipulia keskilämmöllä pari minuuttia ja lisää riisit ja valkosipuli. Nosta lämpöä. Pyörittele riisiä pannulla kunnes se imee öljyä ja muuttuu läpikuultavammaksi, mutta varo polttamasta sitä. Kaada valkoviini joukkoon ja anna hapon imeytyä riisiin ja nesteen haihtua pilviksi taivaalle.
Lisää ensimmäinen kauhallinen kanalientä ja säädä lämpöä niin, että risotto kiehuu vienosti. Sekoita jatkuvasti ja kun neste on lähes imeytynyt riisiin, lisää seuraava kauhallinen. Näin jatkat kärsivällisesti kunnes risotosta tulee kermamaista ja riisin kypsyys on al dente, eli pinta on pehmeä, mutta sisus hieman napakka. Hommaan menee normaalisti 15 - 25 minuuttia. Kun riisin kypsymiseen on aikaa arviolta 5 minuuttia, lisää joukkoon kurpitsakuutiot. Parin minuutin kuluttua lisää myös kantarellit. Kun alat olla kypsä, siirrä pannu liedeltä ja sekoita joukkoon raastettu parmesaani ja sen jälkeen vatkaa joukkoon voi.
Jos osasit, ruoasta tuli todella hyvää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti