10. toukokuuta 2014

Tomaatilla kyllästetty ragù sekalaisista lihoista



Vaikka haudutettavat liharuoat kuuluvat yleensä talveen, italialiset tomaattipohjaiset pataruoat maistuvat meille keskellä kesääkin. Tämä on rehellistä ja konstailematonta kotiruokaa, josta tulee juhlaruokaa avaamalla seuraksi pullo tomaattia kestävää punkkua. Tämän ragùn vaikeusaste on todella helppo, mutta maku on mahtava! Paksu, pitkään hautuva tomaattiliemi imee itseensä aromeja sekalaisista lihoista, eikä mausteeksi tarvita muuta kuin suolaa, pippuria ja  nippu basilikanlehtiä. Ohje on mukavasta kirjasta Italialaiset Mestarit (Antonio Carluccio ja Gennaro Contaldo). Olette saattaneet seurata näköradiosta vanhojen herrojen sympaattisia ruokamatkoja entisessä kotimaassaan Italiassa.

Tomaattinen ragù sekalaisista lihoista


  • ½ dl oliiviöljyä
  • 1 pieni sipuli silputtuna
  • 400 g naudan paistia isoina kuutioina
  • 500 g porsaan kylkeä luiden mukaan paloiteltuna
  • 2-3 hyvää raakamakkaraa
  • 3 rkl tomaattipyrettä
  • 1 dl punaviiniä
  • 3 tlk kuorittuja tomaatteja (Mutti san marzano)
  • kourallinen basilikanlehtiä
  • suolaa ja mustapippuria

Kuumenna oliiviöljy padassa tai isossa paistinpannussa ja paista siinä sipulisilppu pehmeäksi. Ruskista padassa erissä nauta, possun kylkipalat ja makkarat. Siirrä kaikki lihat takaisin pataan ja lisää punaviiniin sekoitettu tomaattipyree. Kiehauta hetki ja lisää tomaatit liemineen ja revityt basilikan lehdet. Vähennä lämpöä ja peitä kannella. Keittele lempeästi kaksi tuntia välillä hämmennellen. Paloittele lopuksi makkarat isohkoiksi paloiksi.

Voit tarjoilla paksun  tomaattikastikkeen erikseen priminä pastan kanssa ja syödä lihat secondona, tai koko komeuden pelkästään hyvän maalaisleivän kanssa.




6 kommenttia:

  1. Nyt on vielä pataruokakelit, lämmittäisi täälläkin mukavasti tuollainen pata. Ihan parhaita papparaisia nuo herrat ja herkullisia ohjeita heillä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herrat ovat osanneet säilyttää hyvin myös sisäisen pikkupoikansa, ettei tarvitse ruoanlaittoon aina niin vakavasti suhtautua. Kunhan vain elävät syödäkseen...

      Poista
  2. Nam mitkä ragùhommat! Harvoin on semmonen hetki, ettei haudutetut herkut maistuis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja kaikki missä on makkaraa ei voi mennä pieleen...

      Poista