24. maaliskuuta 2015

Ihana Panang curry




Panang curry on nopea ja helppo tie thaimaalaisten makujen pariin. Jos tahnan ostaa valmiina tai on kenties tehnyt sen aikaisemmin, voi tätä tehdä helposti arkiruoaksikin. Curryn teko on nopeampaa kuin riisin keittäminen, varsinkin kun sen tekee kanasta eikä kenties tämän curryn yhteydessä yleisemmästä naudanlihasta. 

Panang on hapanimelä, miedohko curry. Sen pitäisi olla kuivahko, mutta suurimmassa osassa reseptejä kookosmaitoa tai -kermaa on käytetty avokätisesti. Maapähkinä on yleensä yksi currytahnan raaka-aineista, mutta kaupasta ostetuissa tahnoissa ei välttämättä ole käytetty pähkinää, kenties allergiasyistä johtuen. Voit lisätä curryyn nokkelasti vaikka maapähkinävoita. Sama jippo toimii hyvin myös vieläkin pähkinäisemmässä massaman-curryssa. Tamarinditahna lisää viehkoa hapokkuutta, voit lisätä tilkan limen mehua sen puutteessa.

Kun panangin makuun pääsee, kannattaa tahna tehdä itse. Aikaa siinä tuhrautuu puoli tuntia, mutta maku on aivan eri luokkaa kuin valmiissa tahnoissa. Osaa tahnan aineista ei kovin helposti löydy tavallisista marketeista, ja jos aasialaista kauppaa ei löydy lähistöltä, voi kokeilla galangajuuren korvaamista inkiväärillä. Korianterin juuren voit kenties korvata lisäämällä hiukan korianterin lehtiä. Katkaraputahnalle on vaikea löytää korviketta, niin pahan hajuista tököttiä se on.


Panang curry

(Kaeng Panang)


  • 500 g kananrintaa tai luuttomia reisilihoja suikaleina
  • 3 rkl öljyä
  • 2-3 rkl Panang currytahnaa, itsetehtyä tai esim. SpiceUp
  • 1 dl kookoskermaa
  • 6 kaffirlimen lehteä
  • 2 dl kookosmaitoa
  • 3 rkl kalakastiketta
  • (1 tl tamarinditahnaa)
  • ( 2 tl maapähkinävoita)
  • 1 rkl sokeria
  • 2 punaista chiliä ohuina suikaleina
  • thaibasilikan lehtiä

Jos käytät kuivattuja kaffirlimen lehtiä, laita ne vesitilkkaan likoamaan. Paloittele kana ja leikkaa chili ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna öljy wokkipannussa, lisää currytahna ja paista pari minuuttia kunnes maut alkavat irrota öljyyn. Kaada pannulle kookoskerma ja sekoita kunnes kerma on imeytynyt tahnaan ja rakenne on taas paksua. Lisää kana ja limen lehdet ja pyörittele pannulla muutama minuutti. Kaada sekaan kookosmaito, mausta kalakastikkeella, sokerilla ja chilisuikaleilla ja hämmentele hetki. Lisää lopuksi thaibasilikan lehdet.


Panang currytahna

(riittää 2-3 curryyn)
  • ½ tl juustokuminan siemeniä
  • 1 tl korianterin siemeniä
  • 1 rkl maapähkinöitä
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 1 salottisipuli
  • 2 cm pala galanga-juurta
  • 1 sitruunaruohon varsi
  • 1 rkl korianterin juurta hienonnettuna
  • 2 limen kuori raastettuna
  • 4- 10 suurta kuivattua punaista chiliä koosta riippuen
  • ½ tl merisuolaa
  • ½ tl valkopippureita
  • ½ rkl katkaraputahnaa


Halkaise kuivatut chilit pitkittäin, poista siemenet ja laita vesitilkaan likoamaan. Paahda juustokuminan ja korianterin siemeniä sekä maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes ne alkavat hieman savuamaan. Kumoa ne mortteliin, lisää suola ja valkopippurit ja jauha hienoksi. Siirrä jauhe sivuun odottamaan. Hienonna veitsellä galanga, sitruunaruoho, korianterinjuuri, sipulit ja chilit ja laita nekin mortteliin. Survo tahnaksi, lisää paahdetut mausteet, limen kuori ja katkaraputahna, ja sekoita tasaiseksi. Tahna säilyy tiiviissä rasiassa jääkaapissa muutaman päivän, tai voit pakastaa sen myöhempää käyttöä varten.

Biisisuositus: Von Hertzen Brothers - New Day Rising



9. maaliskuuta 2015

Tutkimusmatkalla thaikeittiöön



Olemme olleet reilun viikon mittaisella thaikeittiön ekskursiolla. Koska Thaimaa on nyt ulottumattomissamme, tutkimusmatkamme on tapahtunut kotoisassa keittiössämme. Aloitimme opintomatkamme hankkimalla thairuokaan tarvittavia perustarvikkeita aasialaisesta ruokakaupasta. Thaikeittiölle tyypillisiä, muualla harvinaisempia, raaka-aineita ovat kalakastike, sitruunaruoho, galangajuuri ja katkaraputahna. Muita thaimakujen irtoamiselle olennaisia elementtejä ovat muun muassa chilit, kookosmaito ja tietysti jasmiiniriisi. Perustarvikkeet haalittuamme täydensimme ruokavarantojamme hankkimalla oikeastaan vain kasviksia, lihaa, kalaa tai katkarapuja.    

Kuusivuotiaamme ei välttämättä ollut tästä viikosta yhtä innoissaan kuin vanhempansa, vaikkakin pienellä säätämisellä joukosta löytyi myös hänen makunsa kelpuuttamia ruokia. Joka aterialla tarjottava jasmiiniriisi taisi olla hänen pelastuksensa. Jotta emme saisi syytettä lapsemme kyllästämisestä pelkällä riisillä, laitan tähän yhden maittavan kasvislisukkeen ohjeen, joka maistui koko perheelle.

Maissikakkujen yhtenä ainesosana on curryjauhe, jota kannattaa tehdä kerralla isompi satsi, ellet sitten halua useammin tehokasta allijumppaa. Mausteseoksen pyöräyttäminen morttelissa kokonaisista mausteista käy nimittäin hyvästä treenistä. Valmis curryjauheseos säilyy tiiviissä rasiassa vuoden verran ja alla olevasta ohjeesta jauhetta tulee noin 10 rkl. 

Curryjauhe


(Pong kari)

Kokonaiset mausteet

  • 2 tl neilikoita
  • 5 cm kanelitanko
  • 2 tl fenkolin siemeniä
  • 4-5 laakerinlehteä

Jauhetut mausteet

  • 2 rkl jauhettua jeeraa
  • 5 rkl jauhettua korianteria
  • 2 tl kurkumaa
  • 2 tl paprikaa

Pane kokonaiset mausteet kuivalle pannulle ja paahda keskilämmöllä minuutti tai kunnes seos alkaa tuoksua. Jäähdytä mausteet ja jauha mahdollisimman hienoksi morttelissa. Lisää jauhetut mausteet ja sekoita hyvin. 


Maissikakut


(Tod man khao pod)


  • 4-5 maissintähkän jyvät
  • 1 rkl curryjauhetta
  • 2 rkl riisijauhoja
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • öljyä paistamiseen

Sekoita kaikki ainekset paksuksi seokseksi. Kuumenna öljy vokissa. Muotoile seoksesta pieniä kakkusia. Paista kullanruskeiksi ja valuta talouspaperin päällä. Tarjoile haluamasi dipin tai kastikkeen kanssa. Kakkusten ja mausteseoksen ohjeet lainattiin kirjasta Thaikeittiö (Vatcharin Bhumichitr).   

Biisisuositus: J. Karjalainen - Riisinjyvä

28. helmikuuta 2015

Wonton-nyytit possusta ja katkaravuista



Wonton-nyyttien kokeilemiseen saimme lopullisen sysäyksen viime ravintolapäivänä, kun kylmässä pyöräkellarissa saimme nauttia herkullisia dumplingseja maukkaan dippikastikkeen kera. Edes suomalaisen katuruokakulttuurin leviämisen suurin hidaste, 15 astetta pakkasta, ei estänyt ahdasta ja kylmää take-away-ravintolaa täyttymästä nälkäisistä asiakkaista. Keittiössä taisi olla käytössä vain yksi höyrytyskori, joten kolmen nyytin annosta sai odottaa jonon loppupäässä jopa tunnin. Kukaan asiakkaista ei kuitenkaan hermostunut, joten lämmittävän mausteinen eväs sopi tällaiseen pakkaspäivään kuin porkkana lumiukon päähän.

Wonton-nyytit voidaan kypsentää keittämällä, paistamalla tai höryttämällä. Höyryttäminen on näistä hellävaraisin tapa, joten ensikertalaisen hieman epätasalaatuiset nyytit pysyvät näin helpommin kasassa. Täytteen lihat ovat raakoja, mutta vajaan kymmenen minuutin höyrytys höyrytyskorissa riittää kypsentämään täytteen hyvin. 

Nyyttien taittelemiseen löytyy loputtomasti variaatioita. Me muotoilimme nyytit vähän tortellinien tyyliin. Ensin neliöt taitetaan kolmioiksi ja sitten kaksi nurkkaa pyöräytetään toisiinsa kiinni. Nyyteistä kannattaa puristaa taitellessa ilmat pois ja liimata saumat joko vedellä tai muna-vesiseoksella. Näin ne pysyvät kasassa olipa kypsennysmetodi mikä tahansa.

Täytteeseen lisäsin hieman kotoperäisiä (on taas Australian Masterchefiä katsottu) aineksia, jotka mielestäni sopivat nyyttien luonteeseen täydellisesti. Varsinkin lehtikaalin rapeus muokkasi rakennetta kivasti.


Wonton-nyytit possusta ja katkaravuista


1 paketti (n. 30 kpl) neliömäisiä wonton-taikinakuoria (aasia-kaupat, pakaste)

Täyte
  • 250 g possun jauhelihaa
  • 150 g raakoja katkarapuja, kuorittuna, suolistettuna ja hienonnettuina
  • 3 kevätsipulin vartta, silputtuna
  • 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 3 cm pala inkivääriä kuorittuna ja raastettuna
  • 1 dl kuivattuja suppilovahveroita
  • 4 lehtikaalin lehteä, ruodit poistettuina, silputtuina
Neste
  • ½ rkl tummaa soijakastiketta
  • ½ rkl kalakastiketta
  • ½ rkl miriniä
  • 1 tl seesamiöljyä
  • ½ tl jauhettua valkopippuria
  • ½ dl silputtuja korianterin lehtiä
Liima
  • 1 kananmuna
  • 2 rkl vettä




Sulata wonton-kuoret pakkauksessaan huoneenlämmössä. Laita kuivatut sienet likoamaan puoleksi tunniksi pariin desiin vettä. Purista sienet kuiviksi ja silppua ne.

Sekoita täytteen aineet tasaiseksi massaksi. Yhdistä nesteet ja mausteet. Täyte ei saa olla liian löysää, joten tarkkaile massan koostumusta sekoittaessasi nestettä täytteeseen. Anna levätä hetki. Sekoita kananmuna ja vesi pienessä kulhossa.

Levitä noin 10 kpl wonton-kuoria paketista leivinpaperin päälle. Kun teet yhden höyrytyserän kerrallaan, eivät loput kuoret pääse niin helposti kuivumaan. Laita puoli ruokalusikallista täytettä taikinaneliöiden keskelle, voitele reunat muna-vesiseoksella ja taita kolmioiksi. Voitele kolmion kannan kärjet vastakkaisilta puolilta ja pyöräytä ne toistensa päällle.

Laita vokkipannuun tai kattilaan vettä niin, että vedenpinta ei kosketa koria kun asetat sen päälle. Kuumenna kiehuvaksi ja säädä lämpöä sopivan poreilun aikaan saamiseksi. Leikkaa höyrytyskoriin leivinpaperista pohjalle suoja ja pistele sitä haarukalla niin, että höyry pääsee läpi. Nosta nyytit koriin leivinpaperin päälle ja höyrytä kannen alla noin 8 minuuttia. Tarjoa heti dippikastikkeen kanssa.


Dippikastike wonton-nyyteille

  • 4 rkl vaaleaa soijakastiketta
  • 2 rkl tummaa soijakastiketta
  • 2 rkl miriniä
  • ½ rkl seesamiöljyä
  • 1 cm pala raastettua inkivääriä
  • 1 kevätsipulin varsi silputtuna
  • 1 punainen chili siemenineen viipaloituna

Sekoita kaikki sekaisin.




Biisisuositus: Elephant Stone - Knock You From Yr Mountain




22. helmikuuta 2015

Ja kevät tulee taas



Nopeatekoinen ja superherkullinen thairuoka maistuu milloin vain. Tämänkin yksinkertaisen curryn valmistamiseen menee aikaa vain alle puoli tuntia. Minimaalinen vaiva, maksimaalinen maku - tätä voi olla thaimaalainen kotiruoka parhaimmillaan. Tuo ihanan punainen väri jotenkin kaukaisesti muistuttaa auringosta eli tulevasta keväästä. Kyllä se sieltä tulee niinkuin ennenkin. Ohje on peräisin kirjasta kin a-roi du suay - thaimaalainen kotiruoka.   


Kanaa ja bambunversoja punaisessa curryssa

(kaeng-pet gai sai nor-mai)

  • 2 rkl kasviöljyä
  • 2 rkl punaista currytahnaa
  • 2 dl kookoskermaa
  • 3 kuivattua kaffirlimetinlehteä
  • 300 broilerin rintafileetä leikattuna 1 cm paksuiksi suikaleiksi
  • 2 dl kanalientä
  • 2 dl kookosmaitoa
  • 1 tlk bambunversoja
  • 2 tl kalakastiketta
  • ½ tl sokeria
  • 1 iso punainen chili
  • 1 dl tuoreita thaibasilikan lehtiä



Kuumenna öljy wokissa keskilämmöllä. Lisää currytahna koko ajan sekoittaen. Kaada kookoskerma mukaan vähän kerrallaan. Lisää kaffirlimetinlehdet ja broileri, keitä hiljalleen kunnes broileri on lähes kypsää. 

Lisää kanaliemi, kookosmaito ja bambunversot. Kiehauttamisen jälkeen mausta kalakastikkeella ja sokerilla. Ota wokki pois liedeltä ja sekoita mukaan suikaloitu chili ja thaibasilikan lehdet. Tarjoile jasmiiniriisin kanssa.



Biisisuositus: CMX - Rakkaudessa ja Sodassa



20. helmikuuta 2015

Mascarpone-semifreddo



Voi, miten rakastankaan jäätelöä. Jäätelökone on pitkään ollut toivelistallani, mutta aina on löytynyt jotain muuta kivaa tai tarpeellista ostettavaa. Eikä tuolla kaappien nurkissakaan ole hirveästi tilaa uusille laitteille. Hankinta on siis jäänyt. Edelleen kuitenkin himoitsen kylmää, ihanan syntistä, täydellistä aterian päätöstä, eikä kaupan jätskikaapeista tunnu aina löytyvän apua tuskaan. Mutta ei hätää! Italian lahja maailmalle (yksi tuhansista) on semifreddo, jäädykkeen ja jäätelön risteytys, jonka tekemiseen ei tarvita jäätelökonetta.

Vaikka vettä sataakin ja taivas on harmaa, tämän jälkiruoan myötä harmaus unohtuu ja mieli alkaa halajamaan gelaton kotimaahan. Jos matkakuume on vallannut jonkun muunkin, tässä on aivan ihana majapaikka pohjois-Italiassa. Alakerrasta löytyy Michelin-oppaassakin suosituksen saanut Castagneto-ravintola.



Mascarpone-semifreddo


  • 1,2 dl veriappelsiinimehua
  • 120 g sokeria
  • yhden appelsiinin raastettu kuori
  • 20 g juoksevaa hunajaa
  • 5 munankeltuaista
  • 500 g mascarponea

Mansikkakastike

  • 5 dl mansikoita (pakastettuja tai tuoreita)
  • 2 rkl tomusokeria
  • hiukan puristettua appelsiinimehua

Pane mehu, sokeri, appelsiinin raastettu kuori ja hunaja kattilaan ja keitä 4 - 5 minuuttia keskilämmöllä. Jätä jäähtymään. Vatkaa keltuaiset kevyeksi vaahdoksi. Lisää jäähtynyt mehuliemi keltuaisten joukkoon vähin erin samalla tehokkaasti vatkaten. Nosta kulho vesihauteeseen ja kypsennä massaa vatkaten veden koko ajan poreillessa, kunnes seos on paksua ja sileää. Ota massa pois vesihauteesta ja jatka vatkaamista kunnes seos on kunnolla jäähtynyt. Sekoita marcarpone joukkoon ja siivilöi seos. 

Kaada seos kulhoon ja pane tunniksi pakkaseen. Ota kulho pakkasesta ja vatkaa massa kuohkeaksi. Reseptin mukaan tämä tulisi toistaa kaksi kertaa. Minä hieman oikaisin, ja tein vain kerran. Loistavaa tuli niinkin.

Kaada jäädyke vuokiin ja jäädytä pakastimessa kohmeiseksi. Ota vuoat pakkasesta noin viisi minuuttia ennen tarjoilua, Semifreddon ohje on kirjasta Italialaiset jälkiruoat.

Voit tarjota jäädykkeen lisänä mansikkakastiketta. Kastike valmistuu hetkessä soseuttamalla aineet sauvasekoittimella.

Biisisuositus: Annie Lennox - Cold

16. helmikuuta 2015

Broilerimuhennos metsästäjän tapaan



Mausteet ovat ihana asia. Ne herättelevät aistejamme monin eri tavoin. Joskus kuitenkin on hyvä antaa myös puhtaiden makujen puhua puolestaan. Tämä ruoka tekee niin. Eväs ei kuitenkaan ole valju, vaan kuoritut pehmeän makuiset paprikat, tomaatti ja broileri muodostavat hienostuneen liiton, josta ei makua puutu. Ruoka on erittäin suosittu Italiassa ja siitä löytyy luonnollisesti useita eri versioita. Tämä resepti on Maarit Enkovaara-Astraldin kirjasta Italian viettelykset.   


Broilerimuhennos metsästäjän tapaan 

(Spezzatino di pollo alla cacciatora)


  • kokonainen broileri paloiteltuna tai saman verran broilerin koipi- ja/tai rintapaloja
  • suolaa
  • 4 - 5 paprikaa
  • 25 g voita
  • ½ dl oliiviöljyä
  • pieni sipuli
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 dl kuivaa valkoviiniä
  • 200 g säilöttyjä tomaatteja
  • 1 rkl hienonnettua tuoretta meiramia tai basilikaa
  • mustapippuria
  • hieman jauhettua paprikaa

Leikkaa paprikat pituussuunnassa kahtia. Grillaa puolikkaita paprikoita kuumassa uunissa kunnes niiden pinta mustuu ja kuplii. Jäähdytä paprikat kylmän veden alla ja vedä kuori pois. Leikkaa paprikat suikaleiksi. 

Mausta broilerinpalat kevyesti suolalla. Ruskista palat voin ja öljyn seoksessa. Lisää pannulle hienonnetut sipulit ja valkoviini. Haihduta viini lähes kokonaan ja lisää säilötyt tomaatit, hienonnettu yrtti sekä reilu desi vettä. Mausta suolalla, mustapippurilla ja paprikajauheella. Kypsennä kannen alla matalalla lämmöllä noin 20 minuuttia. Lisää paprikasuikaleet ja jatka kypsentämistä vielä viitisen minuuttia.



Viinisuositus: Lindeman´s Bin 99 Pinot Noir - Australia

Biisisuositus: Maija Vilkkumaa - Metsästäjä

15. helmikuuta 2015

Marokkolainen porkkana-kikhernesalaatti



Perinteinen kotimainen ruokakulttuurimme ei ole niin vahva, että siitä voisi kovin usein ammentaa inspiraatiota viikonlopun ruokapöytään. Vaikka raaka-aineet ovatkin meillä hyviä, maustamisessa emme ole kovin innovatiivisia aikoinaan olleet. 70-luvulla suomalaisesta maustehyllystä taisi lähinnä löytyä purkki mauste- ja valkopippuria, joiden käyttö on alkanut jo harrastelijakokeiltakin unohtua. 

Lämpötilan sahatessa 32 fahrenheit-asteen molemmin puolin ruoalta kaipaa nimenomaan lämmittävää mausteisuutta. Silloin on tehtävä hätäisiä pyrähdyksiä eri puolille maapalloa, kurotettava kulttuureihin joissa mausteita on aina osattu käyttää. Teleportteria vielä odotellessa on turvauduttava kansainvälisen verkon ilmaisiin palveluihin. Kävin siis hakemassa Taste.comin AUSTRALIAlaisilta sivuilta MAROKKOLAISEN porkkanasalaatin ohjeen.

Tämä lämpimästi maustettu yksinkertaisista aineista tehty mahtavan makuinen salaatti sopii hyvin lisukkeeksi tai kokonaiseksi kasvisateriaksi tahini-jogurttikastikkeen kanssa.


Marokkolainen porkkana-kikhernesalaatti

  • 2 rkl öljyä
  • 3 - 5 porkkanaa koosta riippuen
  • ½ tl kanelia
  • ½ tl jauhettua juustokuminaa
  • ½ tl makeaa paprikajauhetta
  • 400 g säilöttyjä kikherneitä
  • 2 tl hunajaa
  • 1 tl harissatahnaa (+toinen jos tykkää tulisemmasta)
  • 1 kevätsipulin varsi
  • ½ sitruunan mehu
  • tuoretta minttua



Halkaise porkkanat pitkittäin kahtia ja siivuta ne vinottain noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Lämmitä öljy keskilämmöllä pannulla ja paista porkkanoita muutaman minuutin ajan. Lisää kaneli, juustokumina ja paprikajauhe ja kääntele vielä minuutin verran. Huuhtele ja valuta kikherneet. Pudota ne pannulle, lisää hunaja ja harissa ja paistele kevyesti taas pari minuuttia. Silppua sekaan kevätsipuli ja lirauta mukaan sitruunanmehu. Viimeistele tuoreella mintulla.



Biisisuositus: Electric Eye - Tangerine