15. helmikuuta 2016

Papusalaatti karamellisoidulla fenkolilla



Pidän pavuista. Ne ovat halpoja ja terveellisiä. Minulla on useita lajikkeita kuivattuja papuja kaappien kätköissä, mutta en käytä niitä oikeastaan koskaan. Olen nimittäin todella huono suunnittelemaan ruokia etukäteen. Jos joutuisin aloittamaan projektin jo edellisenä päivänä, kuolisin todennäköisesti nälkään. Ja kun inspiroidun jostain papuruoasta, joudun sen hylkäämään, koska minun olisi pitänyt laittaa pavut likoamaan jo eilen. 

Kuinka minä olisin voinut laittaa ne likoamaan jo eilen, kun ohjeenkin löysin vasta tänään?

Minunlaisiani mukakokkeja varten kaupan setä on onneksi liottanut ja keittänyt pavut valmiiksi ja pakannut ne siisteihin purkkeihin ja tölkkeihin, joissa ne säilyvät iänkaikkisesti kaappini ylähyllyllä, kunnes löydän taas sen innostavan reseptin. En aio kokea huonoa omatuntoa näiden puolivalmisteiden käytöstä, muuten en söisi koskaan papuja tai sitten kuolisin nälkään.

Piyaz on perinteinen turkkilainen salaatti, jota syödään alueesta riippuen vaikkapa köftien lisukkeena tai jopa pääruokana. Piyaz on varsinaisesti papusalaatti, vaikka nimi oikeasti tarkoittaakin sipulia. Sipuli onkin salaatin yksi olennainen raaka-aine persiljan lisäksi. Versiosta riippuen salaatista löytyy usein myös keitettyjä kananmunia, oliiveja, tomaattia ja sumakkia. Tätä versiota on venytetty fenkolilla, joka karamellisoidaan yhdessä sipulin kanssa. Ohje on kirjasta Orient Express (Silvena Rowe).


Papusalaatti karamellisoidulla fenkolilla


  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 keltasipuli ohuesti viipaloituna
  • 1 fenkoli ohuesti viipaloituna
  • 1 rkl voita
  • 1 pienen sitruunan raastettu kuori ja mehu
  • 250 g isoja valkoisia papuja purkista
  • nippu tuoretta persiljaa hienonnettuna
  • ripaus sumakkia

Tahinikastike

  • 2 rkl tahinia
  • 1 pienen sitruunan kuori ja mehu
  • ½ valkosipulinkynsi puristettuna
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ½ dl vettä

Kypsennä sipulia ja fenkolia oliiviöljyssä paistinpannulla miedolla lämmöllä 10 - 15 minuuttia, kunnes ne alkavat karamellisoitua. Poista pannu liedeltä ja sekoita joukkoon voi ja sitruunan kuoriraaste sekä mehu. Laita sivuun jäähtymään.

Sekoita huuhdellut pavut ja persilja fenkoli-sipuliseoksen kanssa ja mausta suolalla, pippurilla ja sumakilla.

Sekoita tahinikastikkeen aineet keskenään. Säädä kastikkeen rakennetta veden määrällä, se saa olla kohtalaisen juoksevaa.

Biisisuositus: Olavi Uusivirta - Tanssit Vaikka Et Osaa



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti