7. heinäkuuta 2015

Kylmäsavulohisalaatti fenkolilla ja avokadolla



Vaikka Suomen suvi ei ole tähän asti vielä näyttänyt parhaita puoliaan muutoinkuin hätäisesti vilauttamalla, voi tunnelmaan päästä kuitenkin raikkailla kesäisillä alkuruoilla. Tässä ihanassa salaatissa yhdistyvät raikkaus, hapokkuus, täyteläisyys, suolaisuus, makeus ja monipuolinen makumaailma mieltä liikuttavalla tavalla.  Fenkolin anismainen makeus ja rapsakka rakenne toimivat salaatin selkärankana, kun taas avokadon pehmeys edustaa runkoa ja täyteläisyyttä. Kylmäsavulohi saa olla pehmeärakenteista, maukas Chipsters toimii meillä aina. 

Jos tämä postaus jää taas kesken ja julkaisematta, syy on suupielistä valuva vesi joka ajaa kirjoittajan kaupan kautta jääkaapille ja leikkuulautojen ääreen...

Kylmäsavulohisalaatti fenkolilla ja avokadolla


Marinoitu fenkoli
  • ½ fenkoli ohuina suikaleina
  • 2 tl oliiviöljyä
  • 2 tl sitruunamehua
  • ripaus suolaa

Salaatti
  • 2 kypsää avokadoa puolitettuna ja viipaloituna
  • 12 siivua kylmäsavulohta
  • ½ punasipuli suikaloituna
  • puska vesikrassia

Kaprisvinaigrette
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl pieniä kapriksia hakattuna
  • 1 tl agavesiirappia
  • ¼ tl hienonnettua valkosipulia
  • ropaus suolaa ja mustapippuria myllystä


Poista fenkolista kova kanta ja suikaloi se ohuelti mandoliinilla tai veitsellä. Sekoita oliiviöljy ja sitruunamehu, mausta suolalla. Kaada marinadi fenkolin päälle ja anna maustua puoli tuntia. 

Suikaloi punasipuli ja avokado. Sekoita vinaigretin ainekset keskenään.

Kasaa salaatti annoslautasille. Levitä fenkoli pohjalle, asettele päälle kolme siivua kylmäsavulohta sekä avokado- ja punasipulisuikaleet. Nypi vesikrassin lehtiä päällimmäiseksi ja valuta vinaigrette salaatin päälle. Rouhi vielä mustapippuria ja koristele fenkolin tupsulla.



Parhaiten tämä salaatti toimii sellaisenaan antipastina seuralaisenaan vaikkapa Pfaffin kesäinen rieslingin ja chardonnayn välimaastoon sijoittuva Pinot blanc. Ja vaikka taivaalta vihmoisi saavikaupalla vettä, ei kesäfiilikseltä voi välttyä kuuntelemalla samalla Mungo Jerryn kesäklassikkoa.



Viinisuositus: Pfaff Pinot Blanc 2013, Ranska (Alsace)

Biisisuositus: Mungo Jerry - In The Summertime 


4 kommenttia:

  1. Outo tunne. Minulla on harvoin varsinaisesti nälkä, enkä reagoi paljon ruokakuviin, mutta tuo teidän avauskuva toi veden kielelle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joku vika siinä kuvassa varmasti on, minulle sattui sama juttu vaikka kuva onkin itse ottamani...

      Poista
  2. Hyvä kun maltoit painaa julkaisenappia! Herkullisen näköistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Merja! Kesällä jutut valmistuvat hitaasti kun on aina nälkä. Syöminen on vieläkin hauskempaa kuin postaus...

      Poista