20. tammikuuta 2015

Sakea ja sakuraaKevyt ja terveellinen ruoka on jälleen tapetilla - varsinkin, kun pitkien juhlapyhien jälkeiset vaikutukset ovat vielä suoraan havaittavissa vyötärön seudulla. Meilläkin on pyritty hieman laskeutumaan keveämpään elämään ja ruokailumme onkin viime päivinä saanut normaalia enemmän vivahteita esimerkiksi aasialaisesta ruoasta.

Hieman hämillisenä täytyy todeta, että tietämys japanilasesta ruosta on jäänyt jostakin syystä vain stereotypioiden varaan. Tarkoitus olisikin nyt ottaa Japani työn alle ja perehtyä syvemmälle maan arvatenkin uskomattoman hienoon keittiöön. Aloitetaan kuitenkin itselle tutusta ja turvallisesta, nimittäin sushista.

Innoitus sushin tekemiseen tuli toisaalta siitä, kun osallistuin viime syksynä Marttojen ruokakurssille Martan sushipöytä ja toisaalta pitkään viinihyllyssä sopivaa tilaisuutta odottaneesta sakesta, jonka saimme tuliaiseksi ihan Japanista saakka. Sushit veivät kyllä kielen mennessään, mutta sakeen on vielä hieman totuteltava. Länsimaalainen minäni alkoi vaatimaan riisikääröjen kyytipojaksi jo vajaan pienen choko-kupillisen jälkeen raikasta olutta tai helmeilevää kuohujuomaa.  

Vaikka en mikään sushi asiantuntija olekaan, sen verran kuitenkin oletan, että sushin valmistamisessa kaikki on kiinni hyvästä sushiriisistä. Laadukkaaseen riisiin, kuten toki muihinkin sushin raaka-aineisiin, kannattaa panostaa. Japanilaisia raaka-aineita on onneksi saatavilla todella hyvin jo ihan tavallisten ruokakauppojen erikoisruokahyllyillä.              

Sushiriisin valmistaminen 


Seuraavasta määrästä riisiä saa kääräistyä yhden makirullan sekä yhden ura-makirullan eli yhteensä noin 12 - 14 sushi-palaa.

  • 3 dl japanilaista sushiriisiä
  • 3,5 dl vettä

Huuhtele riisiä siivilässä juoksevan veden alla, kunnes siitä valuva vesi on kirkasta. Liota riisiä kylmässä vedessä 15 minuuttia ja valuta se.

Laita riisi kattilaan ja kaada vesi päälle. Anna kiehua aluksi ilman kantta pari minuuttia. Pienennä lämpöä ja hauduta kannen alla 10 minuuttia. Anna kannen olla tiiviisti paikallaan koko ajan. Nosta kattila liedeltä ja anna riisin levätä kannen alla vielä vartin verran. Tällä välin voit tehdä etikkaseoksen.  

  • 4 rkl japanilaista riisiviinietikkaa
  • 3 rkl sokeria
  • 2 ½ tl suolaa

Kiehauta riisiviinietikka ja lisää mukaan sokeri ja suola. Sekoita kunnes kaikki aineet ovat hyvin liuenneet. Kaada riisi laakeaan vuokaan ja sekoita etikkaseos joukkoon varovasti puulastalla nostellen. Jäähdytä riisi nopeasti huoneenlämpöiseksi. Tarkoitukseen voi käyttää viuhkaa, jos omistaa sellaisen. 


Maki-sushi

  • etikkariisiä
  • nori-merileväarkkeja
  • wasabitahnaa
  • kurkkua
  • graavilohta

Aseta nori bambumatolle kiiltävä puoli alaspäin. Levitä etikkariisiä norin päälle. Jätä päädystä noin kolme senttiä tyhjäksi. Tee riisin keskelle vako ja levitä siihen sormella kevyesti wasabitahnaa. Aseta ohuiksi suikaleiksi leikatut kurkut ja kala keskelle vakoa. Rullaa maton avulla norista ja täytteestä käärö. Jos nori ei tartu reunoista kiinni, kostuta reuna etikkaseoksella tai vedellä. Leikkaa kääröstä tasaisia sushipaloja. Kasta veitsi välillä etikkaseokseen. 

Makin täytteenä voi olla muutakin kalaa, graavattua tai raakaa, erilaisia kasviksia, sieniä, omelettia tai rapuja. Tarjoile makit laadukkaan soijakastikkeen, wasabitahnan ja säilötyn inkiväärin kera.  Uramaki

Uramakit ovat ikään kuin nurin päin olevia maki-susheja. Täytteet levitetään kahden riisikerroksen väliin ja ne voivat olla samat kuin makissakin. Päällystä bambumatto muovikelmulla. Levitä ensimmäinen kerros riisiä ohuelti kelmulle. Laita noriarkki riisin päälle. Levitä toinen ohut kerros riisiä ja sen jälkeen täytteet kuten makirullassa.

Kääri levy rullalle kelmua apuna käyttäen. Koristele rulla sesaminsiemenillä ennen viipaleiksi leikkaamista.


Biisisuositus: Mimmit - Sakura

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti