14. tammikuuta 2015

Tomaatti-mozzarella-polentalaatikko



Johan se on todettu monta kertaa: italialainen ruoka on jumalaista. Sitä paitsi ihanat antipastot tai priminä nautittavat makoisat pastat ja risotot eivät todellakaan kaipaa lihaa. Meille italialainen ruokakulttuuri on avannut lukuisia makunautintoja ja oivalluksia. Kuten sen, että kermaisessa kanapastassa ei ole mitään italialaista. Lihaa ei siis kaivata (kunhan vain on parmesaania ja mozzarellaa tarjolla).

Niin, kevyestähän en puhunut, vaan nautinnollisesta. Kaiken kruunaa tietenkin tilanteeseen sopiva punaviini. Itse asiassa Louis Pasteur on asian ytimessä, kun on legendaarisesti lausahtanut: ateria ilman viiniä on  kuin pilvinen päivä

Pilvistä ei kyllä ollut tietoakaan, kun tämä mehevän juustoinen polentalaatikko jo yksinään onnistui tuomaan lämpöä ja valoa keittiöömme. Pullo hapokkaan hedelmäistä chiantia onnistui sulattamaan viimeisenkin jään ja tuomaan auringon säteet esiin. Valoa kohti ollaan onneksi muutenkin menossa! Buon appetito!         


Tomaatti-mozzarella-polentalaatikko


Tomaattikastike

  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl paprikajauhetta
  • ½ tl chilijauhetta
  • 1 tlk hyvää tomaattimurskaa
  • 2 tl kuivattua oreganoa
  • ½ tl sokeria
  • suolaa
  • mustapippuria
Polentapuuro

  • 250 g polentasuurimoita
  • ½ tl suolaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 dl parmesaania
Päälle:

  • 2 palloa mozzarellaa
  • 2 tomaattia

Hienonna sipulit ja kuullota niitä öljyssä viitisen minuuttia. Lisää paprika- ja chilijauhe ja anna kuullottua vielä hetki. Kaada tomaattimurska mukaan ja mausta oreganolla. Hauduta kastiketta 10 minuuttia. Mausta sokerilla, suolalla ja mustapippurilla.

Kypsennä polentapuuro pakkauksen ohjeen mukaan. Kiehauta vesi kattilassa ja vatkaa suurimot joukkoon koko ajan sekoittaen. Hauduta miedolla lämmöllä 10 minuuttia välillä sekoitellen. Mausta suolalla. Lisää puuroon oliiviöljy ja raastettu parmesaani.

Viipaloi mozzarellat ja tomaatit. Kaada tomaattikastike voidellun vuoan pohjalle. Levitä polentapuuro kastikkeen päälle. Peitä vuoka mozzarella- ja tomaattiviipaleilla. Kypsennä 200 asteessa noin 30 - 40 minuuttia. Ohje on Soppa365 lehdestä, viime vuoden joulunumerosta.

Biisisuositus: Pimeys - Hetki vielä



6 kommenttia:

  1. Oi tämähän kuulostaa taivaalliselta! Tän vuoden tavoitteena voisi olla polentan käyttäminen, enemmän ja monipuolisemmin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se yllättävän monipuolinen eväs. Aikaisemmin en ollut mikään polenta fani, mutta ehkä sitä tuli vain tehtyä niin tylsällä tavalla.

      Poista
  2. Raaka-aineet ovat kohdallaan, siis pakko olla hyvää! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sen jo tietää raaka-aineluettelosta, että nyt on pakko tulla priimaa :)

      Poista
  3. Harmi kun en kaivanut alkuperäistä ohjetta esiin! Siihen on nimittäin nyt korjattu tuota polentasuurimoiden määrää pienemmäksi, 250 g. Jo keitoksia tehdessä ihmettelin polentan ja kastikkeen suhdetta. Ja lopputulos olikin kovin pliisun makuinen ja kuivahkon. Saman kommentin olisin heittänyt hannansoppaan, mutta siellä kyseltiin sähköpostiosoitteen perään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpäs on korjattu! Nyt en kyllä muista miten homma meni meillä, olenko kenties jättänyt osan valmiista polentasta käyttämättä kun lopputulos oli meillä erinomainen. Kiitos huomautuksesta, korjasin määrän meidänkin reseptiimme.

      Poista