9. lokakuuta 2014

Lohicarbonara



Lähestyvän kananmunan päivän kunniaksi piti keksiä joku olennaisesti munaa hyödyntävä, nopeasti valmistuva ruoka. Pastahan on varsinaista pikaruokaa ja carbonara varsinainen pastaklassikko. Tässä versiossa pekoni on vaihdettu lohikuutioihin. Se toi annokseen yllättävää keveyttä, ja keltuaisten täyteläisyys ja mustapippurin potku erottuivat jopa paremmin kuin alkuperäisversiossa.

Niinkuin paras televisiossa pyörivä ruokaohjelma, Australian Masterchefkin muutama jakso sitten teroitti, carbonarassa ei käytetä kermaa. Täyteläisyys tulee kananmunan keltuaisista ja jos homma tuntuu muuten liian kuivalta, voi siihen lisätä hieman pastan keitinvettä.

Australian Masterchefiä tippuu tallenteisiin sen verran usein, että käytettävissä olevat katseluresurssit eivät aivan riitä reaaliaikaiseen tilanteen seuraamiseen. Eli ei merkittäviä juonipaljastuksia tämän jutun mahdollisiin kommentteihin, pliiis.


Lohicarbonara


  • 400 g hyvää spagettia (esim. De Cecco)
  • 400 g ruodotonta lohifilettä
  • 4 kananmunan keltuaista
  • 30 g raastettua grana padanoa tai parmesaania
  • 30 g raastettua pecorinoa
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • Nippu tuoreen timjamin oksia
  • suolaa
  • vasta rouhittua mustapippuria

Laita iso kattilallinen vettä kiehumaan. Leikkaa lohi noin 1 cm kokoisiksi kuutioiksi. Riivi lehdet timjamista ja silppua ne. Erottele kananmunan keltuaiset ja laita ne isoon erilliseen kulhoon. Sekoita raastetut juustot keltuaisten kanssa ja mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.

Kun pastavesi kiehuu kunnolla, heitä sekaan 2 rkl suolaa ja perään spagetti. Hämmennä hieman aluksi ja jätä kiehumaan reippaasti ilman kantta.

Kuori valkosipulin kynsi ja halkaise se pitkittäin. Kuumenna oliiviöljy paistinpannussa ja lisää valkosipuli. Paistele keskilämmöllä hetki irroittaaksesi valkosipulin aromeja öljyyn. Lisää lohikuutiot ja paista niitä pari minuuttia. Lisää sitten tuore timjami ja mausta suolalla ja pippurilla. Kun lohikuutiot ovat juuri ja juuri kypsiä, poista valkosipulit ja siirrä paistinpannu sivuun.

Kun pastan keittoajasta on jäljellä pari minuuttia, ota keitinvettä talteen noin 1 dl. Kun spagetin kypsyys on kutakuinkin al dente, valuta se siivilässä ja kaada keltuaisseoksen joukkoon. Hämmentele kunnolla sekaisin ja kaada lohikuutiot liemineen päälle. Jos carbonara näyttää hieman kuivalta lisää tilkka spagetin keitinvettä. 

Annostele heti lautasille, rouhi päälle kunnon kierros mustapippuria ja nauti.

Biisisuositus: Wolfmother - Cosmic Egg

4 kommenttia:

  1. Huomenna siis on kansainvälinen kananmunan päivä. Täytyypä ottaa tämä huomisissa ruokailuissa huomioon, on se sen verran hieno raaka-aine. Oletko muuten kokeillut carbonaraan kylmäsavulohta? Sekin toimii hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, pitääkin kokeilla sitä seuraavalla kerralla kun tulee carbonarahimo.

      Poista
  2. Nam, pitäisiköhän sitä kipaista vielä pikaisesti kauppaan hankkimaan tuo juustopuoli, lohi kun odottelee jo jääkaapissa... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi, tosin parmesaania tai pecorinoa pitäisi aina olla jääkaapissa...

      Poista