21. lokakuuta 2014

Chicken pot pie



Chicken pot pie on näköjään klassinen lohturuoka rapakon takana. Se keikkuu classic comfort food -listauksilla kärkisijoilla Mac ´n´Cheesen, lihamurekkeen, pizzan ja perunamuusin ohella. Minä en ollut ennen kuullutkaan moisesta, kun Kissa ehdotti sitä viikonlopun ateriaksi. Hän oli bongannut sen pari vuotta vanhasta Maku-lehdestä. Mikäs siinä, armottomasti päälle painava syksy on nostanut lohturuoat arvoiseensa asemaan ruokapöydässämme. Hyvästi nihkeät salaatit ja terveysruoat vähäksi aikaa! Nyt nautitaan sielua lämmittävistä elämyksistä ja kerätään vararasvoja kylmää talvea varten.

Nopean surffausreissun perusteella Chicken pot pie taitaa olla kohtuullisen tuntematon eväs meillä täällä kylmässä pohjolassa. Suomenkielistä vastinetta en tälle ruoalle löytänyt, joten kokeillaan tähän nyt karkeata käännöstä "kanaruukkupiiras". Olipa tämän ruokalajin nimi mikä tahansa, herkullista se ainakin on. Jokainen ruokailija saa eteensä oman taikinalla kuorrutetun ruukun, jonka sisältä löytyy mahtavan makuinen kanamuhennos.

Muuntelin klassista ohjetta hieman itään päin lisäämällä nesteeksi kookosmaitoa ja maustamalla muhennosta soijakastikkeella ja srirachalla. Kanan voi hyvin myös keittää juuresten kanssa ja käyttää keitinvettä liemipohjana. Paahdettu kurpitsa sopisi varmasti myös hyvin maissinjyvien tilalle makeutta tuomaan. Ja voitaikinan voi tietysti tehdä itse jos viitseliäisyyttä riittää. Ja tänään jos viitseliäisyyttä riittää, taidamme osallistua tällä reseptillä mahtavan Onko Nälkä-blogin lohturuokakisaan.


Chicken pot pie


  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 600 g luuttomia broilerin rintaleikkeitä
  • 2 rkl voita
  • 1 sipuli
  • 2 sellerin vartta
  • 2-4 porkkanaa
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 rosmariinin oksa, lehdet silputtuina
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 1-2 dl herneitä
  • 1-2 dl maissinjyviä
  • 2 dl kuivattuja suppilovahveroita tai muita sieniä
  • 3 dl kanalientä
  • 1 dl kookosmaitoa
  • 1 rkl makeaa soijakastiketta
  • 1 tl srirachaa
  • 3-4 rkl ruskeaa maizenaa
  • paketti voitaikinaa
  • kananmuna + loraus vettä voiteluun



Laita sienet likoamaan pariin desiin vettä. Kuumenna öljy paistinpannussa keskilämmöllä ja paista rintaleikkeet lähes kypsiksi. Siirrä sivuun. Aseta voitaikinalevyt leivinpaperille sulamaan.

Sulata voi pannulla ja hauduta siinä silputtua sipulia muutama minuutti. Lisää paloiteltu porkkana, varsiselleri ja hienonnettu valkosipuli. Kääntele niitä pari minuuttia ja heitä joukkoon paloiteltu kana, kuivaksi puristetut sienet (säästä liotusvesi) ja yrtit. Hetken päästä lisää vielä herneet, maissinjyvät, kanaliemi ja loraus sienten liotusvettä. Keittele soppaa kunnes porkkanat ovat sopivan kypsiä ja lisää kookosmaito, soijakastike ja sriracha. Mausta tarpeen mukaan suolalla ja pippurilla. Suurusta maizenalla, kunnes saat keitosta lähes muhennosmaisen.

Kauli voitaikinalevyt jauhojen avulla ohuemmiksi. Sekoita pienessä kulhossa kananmunaan tilkka vettä, ja voitele tällä ruukkujen reunat. Täytä ruukun tilavuudesta n. ¾ kanamuhennoksella ja levitä taikinakuori päälle. Voitele pinta kananmunalla ja pistele muutaman kerran haarukalla. Paista uunissa 200 asteessa noin 20-30 minuuttia, kunnes kuori on kauniin ruskea.

Lisukkeena voi nauttia Chicken pot pie´n vaikutuksen alaisena tehtyä taidetta:

Biisisuositus: Pink Floyd - Bike

5 kommenttia:

  1. Juuri mietin, että alkaviin pakkassäihin sopisi hyvin Briteissä tutuksi tulleet ihanat meat piet! Taidanpa lisätä viikonlopun ostolistalle paketin voitaikinaa - en muuten ole koskaan kokeillut tehdä sitä itse :)

    VastaaPoista
  2. Taitaa se voitaikinan teko itse olla liioittelua, en ainakaan mitään valittamista valmispakkauksista löydä. Voihan sitä tietysti lähteä lypsämään lehmän ja kirnuamaan voin jos sille linjalle haluaa lähteä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo eipä siihen ainakaan samanlaista lehtevyyttä kotikonstein voi saada, joten pysytään hyvällä omallatunnolla valmistaikinoissa!

      Poista
  3. Loistavaa lohturuokaa! Tunnelmallinen blogi myös, täällä pitää alkaa käymään ihan vakituiseenkin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pyritään pitämään jatkossakin pöytä koreana vieraita varten. Tuli muuten mieleen, etten ole muistanut päivittää linkkiä blogiisi muuttosi jälkeen...

      Poista