28. syyskuuta 2016

Ich bin Currywurst, ein berliner



Grillatun makkaran kausi alkaa olla tältä vuodelta ohi. Rasvainen mutta joskus kuitenkin kuiva käristetty eväs tuli useimmiten syötyä sellaisenaan sinapin ja mauttoman salaatin kera. Ei siinä mitään vikaa varsinaisesti ollut, hyvältä se maistui parilla ensimmäisellä aterialla, mutta syksyn myötä on aika kokeilla jotain muuta.

Currywurst on saksalaisten snagarien klassikkoannos jo 1950-luvulta. Sen kehitti muuan Herta Heuwer Berliinissä vuonna 1949. Vaikka annoksesta on muodostunut yksi saksalaisen pikaruokakultturin kulmakivistä, eivät sen rakennusaineet kuitenkaan kovin perinteisiä saksalaisia olleet, pikemminkin englantilaisia. Herta hankki (varmaankin vaihtoi viinaan) brittisotilailta ketsuppia, curryjauhetta ja todennäköisesti myös worcestershire-kastiketta soosinsa pohjaksi. Tuloksena oli menestystarina, currywurst sai oman museonsa ja miljoonia uskollisia faneja. Herta Heuwerista tuli kuolematon yhden ainoan reseptin ansiosta.

Kuten kaikista legendaarisista eväistä, tästäkin löytyy satoja autenttisia, ainoita oikeita reseptejä. Tässä niistä yksi parhaista, useista eri lähteistä minun kasaamani versio.

Currywurst

  • 2 punasipulia hyvin hienonnettuna
  • 1 tl tulista savustettua paprikajauhetta (La Chinata)
  • 2-3 rkl curryjauhetta
  • 400 g tölkki kuorittuja tomaatteja
  • 1 dl ketsuppia
  • 2 tl Dijonsinappia
  • 2 rkl sokeria
  • 3 rkl worcestershirekastiketta
  • (suolaa maun mukaan)
  • pari pakettia bratwurstia
  • curryjauhetta viimeistelyyn

Kuullota sipulia paistinpannulla öljytilkassa keskilämmöllä 10 minuutin ajan niin, että väri muuttuu kullanruskeaksi. Ripottele päälle paprika- ja curryjauhe ja sekoittele kunnolla. Lisää kuoritut tomaatit, ketsuppi ja sinappi. Keittele lempeästi 5 minuuttia, lisää sokeri ja worchestershire, ja keitä hiljalleen vielä 10 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella. Tarkista suola.

Grillaa tai paista bratwurstit pannulla ja paloittele kukin viiteen osaan. Kaada kastike päälle ja viimeistele vielä curryjauheella.

Biisisuositus: Sydän, sydän - Yö on punainen

2 kommenttia:

  1. Palasin juuri Berliinistä, mutta currywurst jäi maistamatta. Pitääpä tehdä kotiversio. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä ole itsekään tullut maistettua tätä Berliinissä, mutta kuvitellaan että tältä se maistuisi...

      Poista