5. huhtikuuta 2015

Sucuk makkaraa ja sumakkia



Lähistöllemme avattiin hiljattain Halal Market, ja sinne piti tietysti päästä tutkimusmatkalle samantien. Onneksi mukanani oli turkkilaisen ruoan hyvin tunteva ystäväni, jonka asiantuntevalla opastuksella ihmetystä herättäneet purkit ja purnukat muuttuivat kiehtoviksi ja kokeiltaviksi tuotteiksi.

Ensimmäinen kokeiluni Halal kaupasta haalituista aineista oli tämä turkkilaisesta sucuk makkarasta tehty paistos, jonka päälle ripottelin lopuksi jauhettua sumakkia. Tykästyin välittömästi sumakkiin; tämä marjoista jauhettu lähi-idän ihme maistuu mukavan sitruksiselle ja happamalle. Turkissa sitä ripotellaan ruoan kuin ruoan päälle, mutta varsinkin salaatti viimeistellään usein sumakkijauheella.

Myös sucuk makkarassa on ihan oma erityinen makunsa. Ostamani sucuk oli mukavan mausteista, mutta ei kuitenkaan tulista. Rasvaa sucukista ei puutu, mutta sen ansiosta se ei ole liian kuivaa. Grilliin tämä makkara on varmasti täydellinen.

Ja pianhan nuo grillikamat saa taas kaivaa esiin!


Turkkilaista sucuk makkaraa ja sumakkia


  • kieppi sucuk makkaraa
  • oliiviöljyä
  • voita
  • sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • purjo
  • kunnon loraus sherryviinietikkaa
  • reilusti lehtikaalia
  • paprikajauhetta
  • kananmunia
  • tuoretta persiljaa
  • jauhettua sumakkia

Paista sucuk kuutioita pannulla oliiviöljyn ja voin seoksessa. Lisää siivutettu sipuli sekä hienonnettu valkosipuli. Paista sekoitellen kunnes sipulit ovat pehmeitä ja kuullottuneita. Heitä mukaan paloiteltu purjo. Lorauta joukkoon kunnolla sherryviinietikkaa ja hauduttele jälleen. Keitä lehtikaalia muutaman minuutin ajan kiehuvassa vedessä. Sekoita lehtikaali makkaroiden mukaan ja mausta paistos paprikajauheella.

Siirrä paistos uunivuokaan. Tee makkaraseoksen keskelle muutama pieni kolo ja valuta varovasti kananmunat niihin. Mausta suolalla. Laita vuoka uuniin 200 asteeseen noin viideksi minuutiksi eli kunnes kanamunat ovat hyytyneet. Ota pannu uunista ja ripottele pinnalle tuoretta persiljaa ja sumakkia. Maistuu vaikkapa sunnuntain aamiaisena hyvän leivän ja turkkilaisen jugurtin kanssa.  

Biisisuositus: Egotrippi - Uusi aamu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti