26. huhtikuuta 2015

Chicago Dog - Windy Cityn huikea hodariLuulisi että hodarin valmistamisen ei pitäisi olla mitään rakettitiedettä. Sämpylä, nakki, sinappi ja ketsuppi ja eikun ääntä kohti. Väärin! Aidon jenkkityylisen hot dogin olemusta tuntuu sääntelevän enemmän tarkkoja pykäliä kuin  EU:lla on maatalouteen liittyviä direktiivejä. Jokaisella osavaltiolla on oma doginsa, ja versiot poikkeavat hyvinkin paljon toisistaan. Kahta tyypillistä amerikkalaista hot dog-versiota olemme kokeilleet jo aikaisemmin, nyt otettiin tavoitteeksi herkullinen eväs Illinois'sta, Chicago style Hot Dog.

Chicago Dog koostuu yhdeksästä selkeästi rajatusta raaka-aineesta. Kun aitoa dogia ei ole päässyt paikan päällä maistamaan, on käytettävä valistuneita arvauksia korvaavien tuotteiden löytämiseksi. Vaikka Amerikka-hyllyt kaupoissa ovat kiitettävästi kasvaneet, osan tuotteista etsiminen Suomesta on  vähintäänkin haasteellista.  Niiden löytäminen Chicagostakaan ei nimittäin ole itsestään selvä juttu. Ja kun näin tarkkaan määritellystä herkusta on kyse, on hodarin kasaaminenkin tehtävä tietyssä järjestyksessä. 

Tämä on selkeästi paras kokeilemistamme itsetehdyistä jenkkihodareista. Kombo ei kuullosta kovin herkulliselta, kurkkuakin tulee tähän epäilyttävästi kahdessa muodossa. Mutta maut sopivat yllättävän hyvin yhteen ja kokonaisuus on roskaruoalle epätyypillisesti raikas. Vaikka sämpylä tulee hyvin täyteen, tässä ei ole valuvia kastikkeita, mikä tekee syömistapahtumasta astetta siistimmän. Ja muista, niin kuin moneen muuhunkaan hodariin, tähänkään ei saa laittaa ketsuppia! (Ellei syöjä ole alaikäinen).

Tässä tämänkertaiset haasteet:

1. Sämpylä. Onnistuu. Sämpylän pitää olla seesaminsiemenillä kuorrutettu. Rakenne ei saa olla rouheinen vaan hyvin ilmava. Hyvän hodarisämpylän voi tehdä itsekin. Ohje täällä, lisää vain seesaminsiemenet

2. Nakki, "Dog". Aika vaikea. Nakin pitäisi olla kokonaan naudanlihasta ja luonnonkuoreen tehty. Idea on, että nakki on napakka ja napsahtaa purtaessa. Ja tietysti sen on oltava pitkä. Ei taida löytyä helposti. Käytimme korvikkeena Snellmannin Merquez All natural- nakkeja. Naudanlihaa on niissä yli 50 prossaa, ja ne toimivat dogina varsin hyvin.

3. Sinappi. Tämä on helppo. Vain keltaista sinappia, ei makeaa, ruskeaa eikä dijonia. Onneksi French'sia löytyy hyvin jo marketeista. Toinen käytetty brändi on Plochman's.

4. Kurkkurelissi. Tässä joutuu nostamaan kädet pystyyn. Chicago Dogin kurkkurelissi on aivan radioaktiivisen näköistä, väriltään neonvihreää. Merkkeinä Vienna relish tai Rolf's Sweet Pickle Relish. Selkeitä speksejä relissin reseptiksi ei netistä löydy, mutta makeaa se ainakin on. Todennäköisesti ainesosina on kurkkua, vihreää paprikaa, vihreää tomaattia, sipulia, etikkaa ja sokeria. Tein oman version relissistä näillä aineilla, vihreän tomaatin sijaan käytin keltaisia kirsikkatomaatteja. Värin olisi saanut aikaan sinisellä elintarvikevärillä, mutta sitä ei tähän nälkään kotoa löytynyt. Itsetehty relissi toimi hodarissa moitteetta. Korvikkeena voi käyttää valmista amerikkalaista kurkkusalaattia.

5. Sipuli. Helppo. Tavallinen keltasipuli käy, pieniksi kuutioiksi leikattuna.

6. Tomaatti. Helppo, paitsi kenties talvella. Kypsät, punaiset, isohkot tomaatit lohkoiksi, ei viipaleiksi, leikattuina.

7. Maustekurkku. Onnistuu. Tavallinen mieto maustekurkku pitkittäin lohkottuna sopii hyvin. Napsahtava rakenne on plussaa.

8. Pepperoni. Vaikea! Chicago Dogissa käytetty lajike on nimeltään "Sport Peppers". Nämä ovat pepperonin tyyppisiä vihreitä säilöttyjä paprikoita, jotka eivät ole niin mietoja kuin tavalliset pepperonit, eivätkä niin tulisia kuin vastaavan näköiset chilit. Käytin korvikkeena kreikkalaisia Peloponnesos-tyyppisiä vahvoja pepperoneja ja ne istuivat muiden makujen joukkoon hienosti.

9. Sellerisuola. No joo, vaikka nykyisin sellaisenaan vähemmän käytetty, sellerinsiemenillä maustettua aromisuolaa ainakin löytyy helposti.


Chicago Dog


 • 1 kpl seesaminsiemenillä päällystetty pitkä sämpylä
 • 1 kpl pitkä naudanlihasta tehty nakki
 • reilu pursotus keltaista sinappia
 • 1 rkl makeaa kurkkurelissiä
 • 1 rkl kuutioitua sipulia
 • 2-3 tomaattilohkoa
 • 1 pitkä maustekurkkulohko
 • 2 kokonaista vahvaa pepperonia
 • tujaus sellerisuolaaKurkkurelissi Chicago Dogille
(jotenkin tähän tapaan)


 • 10 cm pala tuoretta kurkkua kuutioituna
 • ½ pieni vihreä paprika kuutioituna
 • 100 g keltaisia kirsikkatomaatteja kuutioituna
 • 1 pieni sipuli kuutioituna
 • ½ dl valkoista balsamicoa
 • ½ dl sokeria
 • (sinistä elintarvikeväriä)

Kiehauta balsamico ja sokeri kattilassa, lisää vihanneskuutiot ja keittele hiljalleen kasaan kymmenisen minuuttia. Valuta ylimääräinen neste pois ja viilennä jääkaapissa.Chicago Dogin kasaaminen:Ensin sämpylä, pohjalle dogi ja reippaasti keltaista sinappia...sitten kurkkurelissi...seuraavaksi kuutioitu sipuli...tomaattilohkot...maustekurkkuviipale...lopuksi pepperonit kokonaisina ja päälle tujaus sellerisuolaa

Biisisuositus: Robert Johnson - Sweet Home Chicago

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti