28. huhtikuuta 2013

Primavera!

Tulppaanien ja krookusten puskiessa ylös maan uumenista, alkaa tehdä mieli keväistä ruokaa. Tuhdit lihapadat jääköön taa, kevät ja kesä tulla saa! Vietimme lauantai-illan italialaiseen tapaan. Cucina italiana on meille se, mistä intohimo ruokaan on alunperin syttynyt. Palaamme nyt pimeän talven jälkeen siis rakkautemme pariin ja tätä on luvassa varmasti taas pitkälle syksyyn. Che buono!

Antipastiksi nautimme itsetehdystä oliivileivästä valmistettuja bruschettoja sekä hunajamelonia ja parmankinkkua.

Oliivileipä

(Pane con olive)

  • 50 g tuorehiivaa
  • 3/4 rkl suolaa
  • 1 rkl hunajaa
  • 5 dl haaleaa vettä
  • 2 dl grahamjauhoja
  • 9 - 10 dl vehnäjauhoja (voi korvata kokonaan tai osittain durumvehnäjauhoilla)
  • 1 dl pilkottuja oliiveja



Murenna hiiva kulhoon. Lisää suola ja hunaja ja sekoita. Lisää kädenlämpöinen vesi, jonka jälkeen sekoita joukkoon ensin grahamjauhot. Sekoita vehnäjauhot, mutta säästä reilu pari desiä leipomiseen. Lisää pieniksi pilkotut oliivit. Sekoita taikina ja anna sen kohota peitettynä tunti. Taikina on tässä vaiheessa melko löysää.

Vaivaa kohonnutta taikinaa lopuissa vehnäjauhoissa ja muotoile siitä pellille suuri, pyöreä leipä. Taputtele leivän pinnalle hiukan jauhoja ja tee leivän pintaan muutamia viiltoja veitsellä. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Kohota leipää uunin lämpenemisen verran.

Paista leipää ensin vartti kuumemmassa lämmössä, jonka jälkeen laske lämpötila 150 asteeseen ja jatka paistamista 40 - 45 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä liinalla peitettynä.   


Bruschetta tomaatilla

(Bruschetta con pomodoro e basilico)

Neljälle alkupalaksi.
  • oliivileipää tai muuta maalaisleivän tyylistä leipää 
  • 4 tomaattia
  • 1 ruukku basilikaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 punasipuli
  • hyvää oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria

Tee ensin tomaattipäällyste leiville. Kuutioi tomaattien malto. Sekoita joukkoon basilika (jätä muutama lehti koristeeksi), hienonnettu punasipuli ja öljy. Halkaise valkosipulinkynnet ja lisää ne seoksen joukkoon antamaan makua. Poista kynnet ennen tarjoilua. Mausta suolalla ja pippurilla. Jätä huoneenlämpöön maustumaan.

Paahda leipäviipaleet uunissa 275 asteessa grillivastuksen alla. Kun leivät ovat kauniin näköisiä, hiero jokaista viipaletta halkaistulla valkosipulinkynnellä. Pirskottele leivät oliiviöljyllä ja päällystä tomaattiseoksella. Koristele basilikan lehdillä.


Parmankinkkua ja hunajamelonia

(Prosciutto e melone)

  • parmankinkkua
  • hunajameloni
  • hyvää oliiviöljyä
  • mustapippuria 

Lohko hunajameloni, poista lohkoista siemenet ja kuori. Kääräise jokaisen lohkon ympärille siivu parmankinkkua. Valuta lohkojen päälle oliiviöljyä ja rouhaise päälle myllystä muutama kierros mustapippuria. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti