15. kesäkuuta 2016

Turkkilainen riisi


Oletteko koskaan verranneet riisipakkauksen suomennettua keitto-ohjetta samasta pakkauksesta löytyvään vastaavaan alkukieliseen? Usein suomennetussa versiossa vesi kuumennetaan kiehuvaksi, lisätään suola, sitten riisi ja hämmennellään ahkerasti, jottei riisi tarttuisi kiinni. Vastaavassa alkukielisessä ohjeessa riisi huuhdellaan ensin hyvin, valutetaan, laitetaan kattilaan kylmään veteen ja vasta sitten lämmitetään vesi lempeästi, yleensä ilman suolaa, alun jälkeen kertaakaan hämmentämättä, hitaasti kantta kertaakaan raottamatta.

Käsittämätöntä minkälaisia vapauksia suomentajat ottavat! Varmaankin hyvää tarkoittaen ovat suuressa viisaudessaan korjailleet ohjeen sellaiseksi, jonka ovat äideiltään aikoinaan oppineet. Väljässä vedessä keitettyä vetistä ja mautonta riisiä on tässä maassa syöty aina ja niin on tullut tarjottua sitä monesti itsekin.

Riisi raaka-aineena ei meillä nauti samanlaista arvostusta kuin esimerkiksi Thaimaassa tai Intiassa. Kenties siksi, että riisi kasvaa meistä nähden yhtä kaukana kuin pippurikin. Riisi on kuitenkin kautta maailman yksi tärkeimmistä ravinnon lähteistä. Varsinkin Aasiassa riisiä kohdellaan kunnioituksella, ja muut aterian komponentit ovat paremminkin riisin lisukkeita kuin päinvastoin.

Nykyisin osaan keittää riisinikin jo vähän paremmin, mutta usein se kuitenkin jää vähän sivuosaan. Turkkilaista ruokaa varten piti kuitenkin etsiä paremmin yhteyteen sopiva riisin valmistustapa, ja tunnollisen opiskelun jälkeen päädyin tällaiseen reseptiin. Houkutus oli kova lisätä riisin joukkoon rusinoita, kuivattuja karpaloita tai muita kuivattuja hedelmiä, tai sitten kardemummaa, neilikkaa ja kanelia, mutta maltoin mieleni. Olin tekemässä turkkilaista riisiä lisukkeeksi turkkilaiselle ruoalle, eikä mielikuvissani turkkilaiseen ruokaan kuulu liika pöllöily.

Pidin pöydän siistinä ja reseptin lyhyenä ja todella hyväähän siitä tuli.

Kuulisin kuitenkin mielelläni vinkkejä ja korjauksia riisin keittämiseen paremmin vihkiytyneiltä, sen verran intohimoja herättävästä asiasta kuitenkin lienee kyse.


Turkkilainen riisi


  • 2,5 dl pitkäjyväistä riisiä, kuten basmatia tai baldo-risottoriisiä
  • ½ dl orzopastaa (jyväpastaa)
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl voita
  • 5 dl kanalientä tai vettä
  • suolaa tarvittaessa


Huuhtele riisi siivilässä  juoksevan veden alla kunnes vesi on kirkasta ja anna sen valua kunnolla. Lämmitä kanaliemi tai vesi kiehuvaksi.

Lämmitä öljy ja voi paksupohjaisessa kattilassa tai pannulla. Lisää orzopasta ja anna sen ruskistua kevyesti jatkuvasti sekoitellen, mutta varo polttamasta sitä. Lisää joukkoon riisi ja kypsennä sitä myös minuutti tai kaksi.

Lisää kanaliemi (tai vesi) ja vähennä lämpö minimiin. Jos käytit suolatonta voita ja suolatonta kanalientä, niin lisää suolaa makusi mukaan. Jos et käyttänyt, niin voit lisätä silti. Hauduta riisiä kannen alla kunnes vesi on imeytynyt riisiin.

Biisisuositus: Psychic Ills - See You There

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti