29. huhtikuuta 2015

Sitruunalla maustetut munkkirinkilät



Tuoreet vasta paistetut munkit ja sima tuovat vapun. Ainakin nyt, kun ikkunasta ulos katsottaessa maa on lumen peitossa, eikä piknik koriin oikein tee mieli suunnitella mitään. Itse tykkään eniten ihan perinteisistä sokerissa kieritetyistä munkkirinkilöistä. Sattui aika kivasti, sillä juuri kun aamupäivällä mietin munkkien paistamista, posti toi mukanaan Maku-lehden leivontanumeron, ja sieltä löytyi tämä resepti. Ohjeesta tulee 32 kpl sisältä mehevää ja pinnalta rapeaa munkkirinkilää. Nämä ovat ihanan perinteisiä, mutta samalla sitruuna ja vanilja raikastavat taikinaa kivasti.     

Sitruunalla maustetut munkkirinkilät


  • 5 dl kevytmaitoa
  • 50 g hiivaa
  • 2 dl sokeria
  • 2 munaa
  • 1 rkl kardemummaa
  • 2 luomusitruunan kuorta raastettuna
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 tl suolaa
  • 14 - 15 dl vehnäjauhoja
  • 150 g sulatettua voita
  • 1 litra rypsiöljyä  


Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita mukaan sokeri, munat, kardemumma, raastettu sitruunankuori, vaniljasokeri ja suola. 

Lisää taikinaan jauhot vähitellen. Lisää loppuvaiheessa sulatettu voi ja alusta taikinaa niin, että se alkaa irrota käsistä ja kulhosta. Taikina saa olla kuitenkin aika pehmeää. Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi. Jaa taikina paloiksi ja pyörittele niistä pullat. Kohota pullat, mutta pieni kohotus riittää. 

Kuumenna öljy isossa kattilassa 180 asteiseksi. Tee munkkeihin reikä sormien avulla ja paista munkkeja muutama kerrallaan pari minuuttia puoleltaan. 

Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle ja kierittele sokerissa vielä lämpiminä. 

Biisisuositus: Hearthill - Rainy Days



6 kommenttia:

  1. Tämä ohje menee tänään kokeiluun, minut "määrättiin" tänään töissä munkkivuoroon, pitää hakea ainekset työmatkalla, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska komennus töistä! Nämä olivat muuten tänäänkin vielä ihan oivan makuisia, kun säilytin niitä paperipussissa liinan alla yön yli. Mutta uskon kyllä, että katoavat teillä työporukan suihin välittömästi, eikä niitä jää seuraavaan päivään säilytettäväksi :)

      Poista
    2. Olipa hyvä ohje! Tuli todella hyviä munkkeja, taikina oli aika pehmeä, mutta niin maukas, tykkäsin sitruunasta. Tuunasin sen verran, että laitoin yhden pullean vaniljatangon sisukset maitoon lämpenemään.

      Poista
    3. Luulenpa, että pehmeä taikina on juuri näiden onnistumisen salaisuus! Ja varmasti tuo vaniljalisä on tuonut vielä oman ihanuutensa.

      Poista
  2. Meilläkin paisteltiin tänään vaniljaisia munkkirinkilöitä, on ne kyllä vaan hyviä. Mukavaa vapunpäiväniltaa kurjista keleistä huolimatta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, tuoreet munkkirinkilät ovat kyllä parhautta! Ja täällä päin kelikin parani vappupäiväksi, joten mikäs sitä oli vappua vietellessä!

      Poista