21. huhtikuuta 2015

Aika korea BulGoGi



Kimchi, bibimbap ja bulgogi - korealaisen keittiön mukavasti nimettyihin klisheisiin ei ole vielä tähän päivään mennessä koskettu perunabluussin keittiössä. Otimme ensimmäisenä käsittelyyn nimeltään toiseksi hauskimman, eli bulgogin. Jos eväs on sijalla 23 maailman 50 parhaan ruoan listalla (näitä listojahan riittää) ja kohtuullisen helppotekoinen, ei ole syytä jättää kokeilematta. 

Bulgogi on ohueksi siivutettua, marinoitua ja nopeasti paistettua tai grillattua lihaa. Ohueksi leikkaaminen onnistuu helpoiten, kun käytät lihaa tunnin ajan pakastimessa. Marinadin tärkeimmät ainekset ovat soijakastike, seesamiöljy ja päärynäsose. Tässähän pitäisi tietysti käyttää korealaista päärynää, mutta sitä en edes toivonut mistään löytäväni. 

Liha on todella maukasta ja mureaa eikä erilaisia käyttötapoja ole tälle herkulle vaikea keksiä. 


Bulgogi

  • n. 600 g pala naudan sisäfileetä, ulkofileetä tai mureaa sisäpaistia
Marinadi
  • ½ dl (korealaista) soijakastiketta
  • 1 ½ rkl miriniä
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 2 rkl soseutettua (korealaista) päärynää tai päärynätäysmehua
  • 4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 2 rkl ruskeaa sokeria
  • 2 tl inkivääriä hienonnettuna
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
  • pari kevätsipulin vartta viipaloituna
  • 1 punainen chili ilman siemeniä viipaloituna
Lisäksi
  • 2 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä


Leikkaa liha poikkisyin ohuiksi viipaleiksi. Soseuta päärynä, hienonna valkosipuli, inkivääri, kevätsipulit ja chili. Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään ja pyörittele lihat joukkoon. Marinoi jääkaapissa lihan mureudesta riippuen 1-3 tuntia. Paahda seesaminsiemenet kuivalla pannulla.

Paista tai grillaa lihat nopeasti molemmin puolin, ripottele päälle seesaminsiemenet ja tarjoile vaikka hampurilaisen välissä tai riisin ja kimchin kera.

Biisisuositus: Beatles - Hey Bulldog



4 kommenttia:

  1. Näyttääpä hyvältä. Minullakin on nämä korealaisen keittiön ihmeet kokeilematta. Mielenkiintoista, tähän tulee päärynää, aina sitä oppii uutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hassultahan se päärynä tuossa kuulostaa. Tehtiin tätä aikaisemmin ilman päärynää, oikein hyvää tuli niinkin.

      Poista
  2. Herkullisen näköistä! Täytyypä maistaa paikallista päärynää onko siinä kovastikin eri vivahdetta eurooppalaiseen jahka kesäkuussa pääsen paikan päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. (Vihreänä kateudesta) Suomesta saatavia raaka-aineita käyttämällä joutuu vain arvailemaan meneeköhän se makumaailma edes sinne päin.

      Poista