19. huhtikuuta 2015

Involtini alla Barese



Aina välillä pitää tehdä italialaista, ihan vaan että saa kokata jotakin kivan nimistä ruokaa. Saapasmaan kieli on niin täydellisen soljuvaa ja ruokahalun herättävää. Usein luen reseptin mieluummin alkukielellä, vaikka käännöskin olisi saatavilla.  Yksinkertaiset ainekset nousevat aivan uudelle tasolle, ja niistä syntyvä combo luo miellyttävän illuusion, että tässähän osataan kokata. "Täytetyt naudanlihakääryleet" ei kuulosta ollenkaan niin hienostuneelta kuin Involtini alla Barese. "kääryleet"...!?

Italialaisten ruokien nimet usein kertovat mistä päin ruoka on kotoisin (Spaghetti Bolognese). Loogisesti päättelin, että tämä ruoka on kotoisin Barin kaupungista Apulian maakunnasta. Nopean googlauksen perusteella en saanut vahvistusta ruoan alkuperästä, mutta samalla huomasin, että lihakääryleitä voisi kutsua myös bracioleksi. Sivumaku-blogissa ja sen facebook-sivustolla oli käyty herkullista keskustelua nimityksen oikeellisuudesta. Italialaiset itsekin kiistelevät voimakkaasti keskenään ruokien oikeasta olemuksesta, joten molemmat nimitykset kelpaavat aitoina minulle.

Tälläiset täytetyt lihakääryleet ovat tyypillistä italialaista pääruokaa. Makumaailma on pecorinon, oliivien ja salvian ansiosta ihanan hapan, suolainen ja positiivisesti tunkkainen. Antipastin ja primin jälkeen olo alkaa olla jo niin tukkoinen, että tämä secondo ei tarvitse sen kummempia lisukkeita. Suomessa kun haluamme ahtaa kaiken samalle lautaselle, niin lisukkeena voisi parhaiten toimia raikas salaatti. Ohje on kirjasta Mamman parhaat herkut.


Involtini alla Barese

(täytetyt naudanlihakääryleet)


  • 8 ohutta naudan sisäpaistiviipaletta (noin 100 g/ kpl)
  • 50 g vihreitä kivettömiä oliiveja
  • 8 viipaletta coppakinkkua
  • 100 g pecorinojuustolastuja
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 2 rkl tomaattipyreetä (Mutti)
  • 1 dl punaviiniä
  • 2 ½ dl lihalientä
  • 10 salvian lehteä
  • suolaa ja mustapippuria

Nuiji naudanlihaviipaleet ohuiksi, suolaa ja pippuroi ne kevyesti. Pilko oliivit pieniksi kuutioiksi. Laita jokaisen viipaleen päälle siivu kinkkua ja ripottele päälle oliivit ja pecorinolastut. Kääri viipaleet rulliksi ja sido ne puuvillalangalla tai tikuilla. 

Kuumenna öljy paistinpannussa ja ruskista kääryleet keskilämmöllä. Lisää pilkottu sipuli, valkosipuli ja tomaattipyree. Ruskista hetki ja kaada sekaan punaviini. Kun kastike on hieman kiehunut kasaan, lisää lihaliemi ja salvia, peitä pannu kannella ja anna kiehua hiljakseen puolisen tuntia. Nosta kääryleet pannulta, poista langat, ja kiehauta vielä kastiketta kokoon. 

Tarjoile kääryleet lämpiminä ja kaada kastike päälle.


Biisisuositus: Gentle Giant - Proclamation

Heh, heh...



2 kommenttia:

  1. Jep, jep... involtini alla Barese versus kääryleet... hmmm.
    Tätä tai tämän tyyppistä on tullut tosiaan syötyä Italiassa, mutta kotona en ole koskaan tehnyt. Pitänee korjata asia. Hyvän näköistä on!

    VastaaPoista
  2. Vaikka italialaisille "bella figure" on tärkeä, eivät ruoat minusta aina niin kauniita ole. Mutta hyviä ne ovat, yleensä nopeita ja helppoja tehdä.

    VastaaPoista