17. toukokuuta 2015

Raparperi crème brûlée



Kyllä voi postauksen aloittaminen olla hankalaa. Ensin pitää etsiä näppäimistöltä oikeat tarkenäppäimet, jotta postattava ruoka tulee kirjoitettua oikein. No, nyt ovat akuutti, gravis ja sirkumfleksi oikeilla paikoillaan ja vihdoin päästään itse asiaan. Helpompi olisi tietysti ollut kiertää koko asia ja nimetä tämä jälkiruoka raparperi paahtovanukkaaksi, mutta pitihän se nyt antaa kevään ensimmäisille hennoille raparperinvarsille niiden ansaitsema arvo ja nimetä jälkkäri elegantimmin. Tässä siis raparperi crème brûlée, s'il vous plâit.


Raparperi crème brûlée

(Neljälle)

  • 200 g raparperin varsia
  • 2 rkl ruokokidesokeria
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 dl kookoskermaa
  • 1 vaniljatanko
  • ½ tl jauhettua kardemummaa
  • 3 keltuaista
  • ½ dl sokeria
  • ruokokidesokeria paahtamiseen

Kuori ja pilko raparperin varret. Laita raparperi voideltuun uunivuokaan ja paahda uunissa 150 asteessa puolisen tuntia. Sekoita ruokokidesokeri pehmenneisiin raparperin paloihin ja jaa seos neljän pienen uunivuoan pohjalle. 

Sekoita kerma ja kookoskerma kattilassa. Mausta kerma halkaistulla vaniljatangolla ja kardemummalla. Kiehauta seos ja siivilöi mausteet pois kermasta. Sekoita vispilällä keltuaiset ja sokeri löysäksi, vaaleaksi vaahdoksi. Kaada hieman jäähtynyt kerma keltuaisten joukkoon samalla sekoittaen. 

Kaada kermaseos vuokiin raparperin päälle. Tee foliosta tiiviit kannet vuokiin. Asettele vuoat suurempaan uunivuokaan vesihauteeseen niin, että vesi ulottuu 2/3 asti vuokia. Jos laitat vesihauteeseen kiehuvaa vettä, kypsyminen vie aikaa 150 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Mikäli vesi on kylmää, kypsennä vanukkaita kaksinkertainen aika. Vanukas saa olla hieman hyllyvää uunista otettaessa.

Jäähdytä vanukkaita ennen jääkaappin laittoa ja anna olla kylmässä ainakin pari tuntia. Ripottele juuri ennen tarjoamista vanukkaiden pinnalle ruokokidesokeria ja tohota pintaan kunnolla paahteinen pinta. Jos rapea paahdettu sokeripinta, alta paljastuva pehmeä vaniljainen vanukas sekä makean kirpeä raparperisydän eivät saa sinua onnelliseksi, niin mikä saa?     



     

Biisisuositus: B.B.King (RIP) - Key to the Highway


4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Ja on namia kanssa :) Crème brûlée toimii muutenkin, mutta kyllä raparperit toi siihen ihanan lisäpotkun!

      Poista
  2. Oih, kuullostaa taivaalliselta! Rakastan raparperia ja kookosta. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperi ja kookos toimivat minunkin makuun ja nyt myös todistetusti yhdessä! Ja raparperia puskee niin, että uusia ideoita pitää alkaa välittömästi kehittelemään :)

      Poista