11. marraskuuta 2014

Leipää leivän päälle



Osallistuin hiljattain Marttojen voileipäkurssille, jossa tehtiin erilaisia leipäpohjaisia tarjottavia. Isänpäivänä sitten nautittiin kurssilta haetuilla inspiraatioilla. Leipää syötiin aamulla ja lopuksi vielä hieman yllättävästi - isänpäivän lounaan jälkiruokana. Virallinen suositus muuten viljavalmisteista päivässä on 6 - 9 annosta. Täysjyväleipää tulisi olla puolet tuosta määrästä. Hmm, omalta osalta täytyy myöntää, että ehkä joskus toteutuu, mutta useimmiten ei.   



  Ciabatta vuohenjuustolla ja viinirypälesalsalla

  • paahdettua ciabattaa
  • pehmeää vuohenjuustoa
  • tummia siemenettömiä viinirypäleitä
  • pieni punasipuli
  • persiljaa
  • balsamiviinietikkaa

Puolita viinirypäleet ja silppua sipuli sekä persilja. Sekoita salsan ainekset keskenään ja mausta balsamiviinietikalla. Paahda ciabatta viipaleet uunissa. Sipaise leipien päälle vuohenjuustoa ja annostele keko viinirypälesalsaa leipien päälle. Koristele vielä persiljasilpulla. 





Ruisleipää ja avokadotahnaa

  • Real ruisleipää
  • 2 avokadoa
  • limen mehua
  • keitettyjä kananmunia
  • suolaa ja mustapippuria
  • kapriksia
  • persiljaa

Keitä kananmunat. Lusikoi avokadon sisus lautaselle ja muussaa sitä hieman haarukalla. Purista limen mehua joukkoon ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Voitele leivät avokadotahnalla. Koristele kananmunalohkoilla, kapriksilla ja persiljalla. Mausta suolalla ja pippurilla.    





Ruisleipä-vadelma-mascarpone-mousse

  • 2,5 Real ruisleipä palaa
  • 50 g sulatettua voita
  • 0,3 dl fariinisokeria
Vadelma-mascarpone-mousse
  • 240 g mascarponea
  • 1 dl ranskankermaa
  • ½ dl tomusokeria
  • pieni rasia (0,3 l) pakastevadelmia
Mallasströsseli
  • 25 g voita
  • 25 g mämmimallasjauhoja
  • 25 g sokeria
  • 25 g vehnäjauhoja

Tee ensin mallasströsseli. Sekoita huoneenlämpöinen voi, mämmimallasjauhot, sokeri ja vehnäjauhot niin, että saat strösselin kaltaista murua. Levitä muruseos vuokaan ja paista 160 asteisessa uunissa 15 - 20 minuuttia. Anna jäähtyä. 

Hienonna leipä pieneksi rouheeksi. Sekoita voisula ja fariinisokeri huolellisesti joukkoon. Annostele tarjoiluastioiden pohjalle. 

Sekoita mascarpone-juusto, ranskankerma, tomusokeri ja vadelmat. Säästä muutama vadelma koristeluun.

Kokoa annokset. Lusikoi vadelmamoussea leipäseoksen päälle ja koristele vadelmilla sekä mallasströsselillä. Ohjeesta tulee kuusi annosta. 

4 kommenttia:

  1. Herkullisen näköisiä naposteltavia. :) Eipä ole tullut ikinä mieleen yhdistää ruisleipää makeaan jälkkäriin, hauska idis. Tuo virallisen suosituksen annosmäärä kuulostaa minun korvaan kyllä aika isolta... vai paljonko on yksi "annos"?

    VastaaPoista
  2. Kyllä se kuutta leipäpalasta minimissään tarkoittaa, mutta osan leivästä voi tietty korvata vaikka puurolla tai leseillä. Ei kyllä minulla toteudu normipäivänä millään, pitäneekin kiinnittää huomiota sitäkin enemmän siihen täysjyvään, jotta ei tarvitse puputtaa paketillista leipää :) Ja tuo jälkkäri oli kyllä kiva yllätys! Varsinkin mallasströsseli, jota voisi hyvinkin ripotella vaikka jätskin päälle.

    VastaaPoista
  3. Kiva idea tuo ruisleipäjälkkäri mallasströsseleineen!

    VastaaPoista
  4. Kyllä ne Martat keksii! Minun mummin herkkua oli muuten vaniljajäätelö ja ruisleipä - yhdessä. Sitä aikoinaan ihmettelin, mutta taisi hän olla oman aikansa Martta tuolla visiönäärisellä yhdistelmällään :)

    VastaaPoista