4. marraskuuta 2014

Butter chicken










Butter chicken on luultavasti yksi intialaisen keittiön rakastetuimpia klassikkoja länsimaissa, ja reseptiversioita löytyy sen mukaisesti. Osallistuimme viime keväänä intialaisen ruoan kurssille ja tämä resepti on peräisin kurssin opettajalta Pramod Jayaprakashilta. Pramod työstää kirjaa intialaisista ruoista ja sain luvan julkaista pari hänen reseptiään ennakkoon. Tässä siis hieman esimakua tulevasta. 

Tällä ruoalla saa helposti ensikertalaisenkin rakastumaan intialaisiin makuihin. Vaikka mausteita on iso liuta, on lopputulos hyvin lempeä voin pehmentäessä makua vielä entisestään. Ainoa huono puoli on se, että tämän syömistä ei voi lopettaa ennen kuin viimeinenkin kastikkeen tilkka on pyyhkäisty leivällä pois. 



Butter chicken

  • ½ kg luutonta broileria, esim. reisilihoja
Inkiväärivalkosipulitahna
  • ½ dl pilkottua tuoretta inkivääriä
  • ½ dl pilkottua valkosipulia
Marinadi
  • puolet inkiväärivalkosipulitahnasta 
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl turkkilaista jogurttia
  • 1 tl chilijauhetta
  • pieni loraus limen mehua
Kastike
  • puolet inkiväärivalkosipulitahnasta 
  • vihreä chilipalko
  • 1 tl jeeraa
  • 1 rkl jauhettua korianteria
  • 1 tl chilijauhetta
  • ½ tl murskattuja sarviapilan siemeniä
  • 1 rkl paahdettua sipulirouhetta
  • 1 rkl cashew pähkinöitä
  • suolaa
  • ½ tl sokeria
  • 1 dl vettä
Ja vielä...
  • 1 dl voita
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 2 dl paseerattua tomaattia
  • 2 dl kookosmaitoa
  • tuoretta korianteria


Leikkaa kana suikaleiksi. Hiero pilkottu inkivääri ja valkosipuli morttelissa tahnaksi. Valmista marinadi kanalle eli sekoita puolet inkiväärivalkosipulitahnasta, jogurtti, chilijauhe, suola ja loraus limen mehua keskenään. Sekoita kana marinadiin ja anna sen tekeytyä jääkaapissa 3 - 4 tuntia.  

Kun kana alkaa olla marinoitunut, valmista kastike. Sekoita kulhossa loput inkiväärivalkosipulitahnasta, pitkittäin halkaistu chili (siemenet poistettuna), mausteet, sipulirouhe, pähkinät, hitunen suolaa ja sokeri. Kaada vesi mausteseokseen ja sekoita hyvin. Jätä kastike sivuun odottamaan.

Kuumenna pannu ja sulata siinä puolet voista. Paista kanaa marinadeineen huolellisesti joka puolelta noin kymmenisen minuuttia. Pane myös toinen pannu tulille ja sulata siinä loppu voi. Lisää sulaneeseen voihin vehnäjauhot ja aiemmin valmistamasi kastike. Keittele kastiketta hiljalleen viitisen minuuttia.

Lisää kastikkeen joukkoon paseerattu tomaatti ja keitä kymmenen minuuttia. Sekoita sitten puolet kookosmaidosta kastikkeeseen. Anna hautua kannen alla viisi minuuttia. 

Lisää kana kastikkeeseen ja jatka hauduttamista vielä viisi minuuttia. Lopuksi kääntele vielä jäljellä oleva kookosmaito kastikkeeseen ja koristele tuoreella korianterilla.

Herkuttele basmatiriisin ja naan leivän kanssa. Intialaisen ruoan kanssa juodaan usein vettä tai olutta. Jos haluat punkkua (niin kuin me), suosittelemme jotain zinfandel-rypäleestä valmistettua.

Viinisuositus: Gallo Zinfandel - California

Biisisuositus: Anoushka Shankar - Traveller


6 kommenttia:

  1. Yummy! Intialaisissa tunnelmissa oli Huhmarekin. Tämä näyttää herkulliselta, pitää ehdottomasti kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Intialainen ruoka tuo tähän harmauteen mukavasti väriä! Jäämme innolla odottamaan Sri Lankan ruokakokemuksia.

      Poista
  2. Hitsi että on taas hyvän näköistä. Minullekin tulee tästä reseptistä kieltämättä mieleen heti se tunne, kun ei voi lopettaa syömistä vaan on pakko kaapaista sitä kastikekippoa leivällä vielä kerran, ja toisen, ja kolmannen, jne...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, ja ruoka pitää tietysti tehdä aina neljälle vaikka potentiaalisia syöjiä on vain kaksi :)

      Poista
  3. Tämä on ehdottomasti minunkin suosikkejani. ;)

    VastaaPoista