2. lokakuuta 2014

Syksy ja Stifado



Selvä syksyn merkki on pitkään hautuvien lihapatojen saapuminen ruokapöytäämme. Pataruokien valmistamisessa on jotakin alkukantaista ja tyydyttävää. Turha väsertäminen saa jäädä pois. Vaikenta ruoan valmistamisessa on päättää, mitä lihaa pataan heittää ja makua antavat ainesosat. Loppu sujuu miltei itsekseen. 

Tällä kertaa makunystyröitämme pääsi hellimään Kreikan matkoilta tuttu Stifado. Koska usein ohjeissa esiintyvää pupua ei nyt ollut saatavilla, käytimme naudanpaistia. Stifado-ohje kuuluu siihen kastiin, että on mahdotonta mennä sanomaan yhtä ja ainoaa alkuperäistä reseptiä. Tärkeimmät elementit lienevät kuitenkin happamuus, joka tulee viinistä ja viinietikasta, kokonaisten pikkusipulien runsaus sekä kanelin ja muiden mausteiden aromit.  

Koska mielestäni lihan marinointi entisestään syventää makuja, päädyin tekemään Stifadon tätä Jamien ohjetta mukaillen.



Stifado

  • 1 kg naudanpaistia
Marinadi
  • 3 valkosipulin kynttä kuorittuna ja halkaistuna
  • 3 laakerinlehteä
  • kokonaisia maustepippureita
  • 4 kokonaista neilikkaa
  • 3 muskottikukkaa
  • 1 - 2 kanelitankoa
  • ½ pulloa punaviiniä
  • 4 rkl punaviinietikkaa

  • 12 pikkusipulia
  • oliiviöljyä ja voita paistamiseen
  • 1 prk kuorittuja säilyketomaatteja
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • suolaa, mustapippuria myllystä


Leikkaa liha suurehkoiksi kuutioiksi ja peittele ne marinadin aineksilla. Liha saa ottaa makua peitteestään vähintään pari tuntia.  

Paista pikkusipuleita valurautapadassa oliiviöljyssä viitisen minuuttia. Ota ruskistuneet ja pehmenneet sipulit padasta pois ja lisää pataan voita. Ota lihat marinadista, mutta säästä liemi. Paista lihoja padassa, kunnes ne ovat kauttaaltaan kauniin ruskeita. Mausta lihat suolalla. Lisää sipulit, marinadi,säilyketomaatit ja pyree pataan. Lisää tarvittaessa vettä, mutta vain sen verran, että lihat peittyvät. Mausta hyvin suolalla ja mustapippurilla. Anna hautua kannen alla 1 ½ - 2 tuntia.     

Lisukkeena tarjosimme orzo-pastaa ja Horiatikia, tuttavallisemmin kreikkalaista salaattia.


Viinisuositus: Tsantali Nemea Réserve - Kreikka

Biisisuositus: Kaseva - Syksy

8 kommenttia:

  1. Oi, tätä pitää kyllä tehdä, kaneli on niin mainio mauste lihan kanssakin! Olen tehnyt vain kerran stifadoa, taisi olla karitsan potkia lihana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä niin tykkään potkista! Niistä pitkään hauduttamalla irtoavat nesteet tuovat varmasti vielä lisää makua tähän ihanaan ruokaan.

      Poista
  2. Kiitos reseptistä, tätä pitääkin kokeilla kun seuraavan kerran on pataruoka vuorossa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on kyllä makua! Ja mainio tapa kuluttaa viinipullojen pohjat, jos niitä nyt sattuu joskus yli jäämään :)

      Poista
  3. Sääli, ettei täältä saa kania... Syksy ja pataruoat kuuluvat kyllä erottamattomasti yhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On aika jännittävää, miten vuodenkierto vaikuttaa mielitekoihin. Varmasti pimeydellä, ilman viilenemisellä ja saatavana olevilla raaka-aineilla on siihen myös osansa.

      Poista
  4. Huomaa, että on syksy. Blogit täyttyvät padoista ja selailen näitä reseptejä täällä vesi kielellä. Ranskalaista kaniinia on ainakin välillä saanut suhteellisen usein K-Mustapekasta Käpylästä, mutta en tiedä, missäpäin asutte. Asutteko edes pääkaupunkiseudulla. Kaniinin ominaishaju onnistui lannistamaan minut viimeksi paistin teossa. Ei ole tullut sen jälkeen tartuttua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lentäisimme nopemmin hakemaan kaniinia Ranskasta kuin ajaisimme automobiililla Käpylään. Ranskalainen kaniini on jäänyt kokeilematta, mutta olen saanut muutaman kerran valmistaa Suomen metsässä vapaana juossutta metsäjänistä, ja se oli kyllä herkkua.

      Poista