27. huhtikuuta 2014

Fisut ja bataattiranskalaiset (Fish and Bats)



Rock-kuppila Kerubin mukavan konstailemattomasta menusta löytyvät rapeat bataattiranskalaiset innostivat kokeilemaan uudestaan näitä makeasta perunasta tehtäviä tikkuja. Aiemmat uunissa tehdyt yritelmät olivat linjalla "ihan ok", eli hyvän makuisia mutta auttamattoman pehmeitä pinnalta. Nyt oli tarkoitus kokeilla niitä friteeraamalla ja saamamme neuvon mukaisesti pintaa lievästi jauhottamalla. 

Koska lauantai-illan ateriaksi pelkät bataattiranskalaiset aiolin kanssa kuulostivat hieman liian askettiselta, päätimme kokeilla samalla rasvalla myös saarivaltakunnan Fish and chips-klassikkoa tuunattuna alkuperäiseen ajatukseemme sopivaksi. Ison lähikauppamme tuoretiskiltä ei kuitenkaan löytynyt kuhaa eikä haukea, turskasta puhumattakaan. Ainoa kiinteä vaalealihainen kala oli pakastettua, kaukaa rahdattua ja muutenkin epäeettistä tilapiaa. Mutta hitaasti sulatettuna ja kuivattuna pakastefisu hoiti hommansa tyylikkäästi.

Ja olipas muuten kokonaisuutena onnistunut kokeilu! Rapeakuoristen kalojen, hapokkaiden lisukkeiden ja makeiden bataattiranskalaisten yhdistelmä toimi kybällä. Uuden klassikon nimeksi annettakoon vitsikkäästi vaikka kalaa ja lepakoita, "Fish and Bats". Kylkeen väänsimme myös aiolia, mukavan pikanttia avokadosalsaa ja kalan kanssa mahtavasti toimivaa tilli-coleslawta, josta varmasti ilmestyy myöhemmin oma postauksensa. 

Friteeratut fisut (Fish)

  • 600-800 g vaalean kalan fileetä (kuhaa, haukea, turskaa, meillä tilapiaa)
  • suolaa, pippuria ja hieman vehnäjauhoja pintaan

Batter
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1½ tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 3 dl maukasta olutta (meillä Keisarin kellari)

Tee ensin friteeraustaikina. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja suola. Kaada joukkoon kylmä olut ja vatkaa tasaiseksi taikinaksi. Taikina saa olla hieman valuvaa. Anna taikinan seistä huoneen lämmössä puolisen tuntia. Paloittele kalafileet isohkoiksi paloiksi. Suolaa, pippuroi ja lopuksi jauhota kalapalat kevyesti.

Bataattiranskalaiset (Bats)

  • 2 bataattia
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl savupaprikajauhetta
  • suolaa

Kuori bataatit ja leikkaa alle sentin paksuisiksi tikuiksi. Täytä kulho vedellä ja sekoita veteen pari teelusikallista suolaa. Liota bataattiranskalaisia suolavedessä 15 minuuttia. Valuta ja kuivaa hyvin. Sekoita keskenään jauhot ja savupaprikajauhe.

Friteeraus

Lämmitä uuni 100 asteeseen. Kuumenna öljy friteerauskeittimessä tai kattilassa 170 asteeseen. Kattilan kanssa touhutessa muista pitää kansi lähettyvillä ja paikat kuivina. Paista bataattiranskalaisia muutamassa erässä pari minuuttia ja nosta ne valumaan paperin päälle. Siirrä ne sitten odottamaan lämpimään uuniin.

Nosta öljyn lämpötila 190 asteeseen. Kasta kalapalat kauttaaltaan frittitaikinaan ja paista niitä sopivissa erissä 5 - 6 minuuttia, kunnes niiden pinta on rapea ja kullankeltainen. Ota bataattiranskalaiset uunista ja siirrä kalapalat vastaavasti tilalle. Pyörittele ranskalaiset kevyesti jauhoseoksessa ja paista niitä taas pari minuuttia, kunnes saat pinnasta rapean. Mausta suolalla.

Alkuperäinen klassikko tarjotaan mallasetikan kanssa, joten varaa sivuun jotain hapanta.



Biisisuositus: The Clash - London Calling

2 kommenttia:

  1. Hyvä ja hyödyllinen ohje! Pitääpä itselläkin kokeilla tällä ohjeella friteerata noita bataattiranskiksia (olen aiemmin väsännyt noita ihan uunissa paistamalla).

    VastaaPoista
  2. Tämä taitaa olla hienosäätölaji. Nyt tuli selkeästi rapeampia ranskalaisia, mutta vaikea sanoa, mitkä tekovaiheista ovat olennaisia ja mitkä ei. Jauhotus, kahdesti friteeraaminen vai lämpötila?

    VastaaPoista