1. huhtikuuta 2014

Kuningas Herkkusuu sekä parsaa, pancettaa ja balsamicoaMaailma on täynnä loistavia reseptejä. On valitettavasti selvää, etten elämäni aikana ehdi kokeilla niitä kaikkia. Lisäksi kaiken maailman kokit ja blogaanit keksivät niitä jatkuvasti lisää. Ei käy niin kuin ihanassa Kuningas herkkusuu -sadussa, että kolmesataakuusikymmentäneljä kokkia yrittää valmistaa jokaiselle päivälle uuden ruokalajin, ja jokaiseen yritelmään tulee vastaus: "Pyh, tämän minä jo tunnen".

Minä en ole vielä kokeillut mantelilla ja viikunalla täytettyjä hämähäkinkoipia. Enkä miljoonaa muutakaan makuhermoja niin massiivisesti kutkuttavaa reseptiä. Sen takia tulee harvoin käytettyä samaa, hyväksikin koettua ruokaohjetta uudelleen. Kuningas Herkkusuun elämän muutti loppujen lopuksi kokkipojan vahingossa tarjoama yksinkertainen herkku. Leipää, vuohenjuustoa ja omenaa.

Meidän pöydässämme ehkä eniten tarjottu alkuruoka on tämä: Parsaa, pancettaa ja balsamicoa. Ohje on mukailtu kirjasta Italialaiset pikkupalat (Baudone-Ehrs-Tengby).


Parsaa, pancettaa ja balsamicoa

(Asparagi con pancetta e balsamico)

 • 3-5 vihreää parsaa / syöjä
 • 1 punasipuli ohuina renkaina
 • 100 g pancettaa tai pekonia
 • 5 rkl tummaa balsamicoa
 • ½ dl oliiviöljyä
 • rouhittua mustapippuria
 • päälle parmesaanilastuja
 • koristeluun basilikan lehtiä

Jos parsan tyvi tuntuu puumaiselta, voit napsauttaa siitä taittamalla yhden kolmasosan pois. Varren alaosan voi myös kevyesti kuoria, jos kuori tuntuu paksulta. Keitä parsat suolalla maustetussa vedessä. Älä keitä parsaa liikaa, kokeile kypsyyttä haarukalla. Valuta.

Parsan kiehuessa kuutioi pancetta ja kypsennä sitä pienessä tilkassa öljyä kattilassa tai pienessä paistinpannussa. Lisää balsamietikka ja keitä sitä hieman kasaan niin että balsamicon maku konsentroituu pancettaan.

Asettele parsat lautasille ja poimi pancettamurut reikäkauhalla päälle. Lisää punasipulirenkaat ja parmesaanilastut, notkista kattilaan jäänyttä balsamicoa oliiviöljyllä ja liruta annoksen päälle. Rouhi lopuksi mustapippuria ja koristele basilikan lehdillä. 

Pyh, nämä minä jo tunnen!

6 kommenttia:

 1. Onpa herkullinen kuva! Ihana kun parsakausi on taas käsillä. :)

  VastaaPoista
 2. Sesonkiherkut ovat siitä mukavia, että pakollisen tauon jälkeen himo niihin syttyy aina uudelleen.

  VastaaPoista
 3. Ai että nuo parsan nuput näyttävät houkuttelevilta, minulla on parsakausi vielä avaamatta...

  VastaaPoista
 4. Parsat on ostettu, pancetta puuttuu, darn! Meniskö hätätapauksessa pekonilla?

  VastaaPoista