23. helmikuuta 2014

Vähän niin kuin Tom Kha Gai - kai?



Autenttisuuspisteitä ei tämä keitto ehkä paljoakaan kerää, mutta kielen se kyllä vie mennessään. Raaka-aineluettelo on pitkä kuin synti, mutta sitä voi muunnella kotoa löytyvien tarvikkeiden mukaan. Suolaisuus keittoon tulee kala- tai soijakastikkesta, makeus sokerista, vääntö inkivääristä tai galangalista, hapokkuus limen mehusta, tulisuus sriracha-kastikkeesta ja täyteläisyys kookosmaidosta. Tässä versiossa on käytetty pohjana kotoisaa suolaista kanalientä, joka on tietysti kaukana thaimaalaisesta pelkästään luista keitetystä liemestä. Jos joku oikean liemen saa aikaan, kannattaa kalakastikkeen määrää lisätä. Jos jostakin tuoretta galangalia löytää, voi inkiväärinkin jättää kokonaan pois. 

Thaimaalainen kookos-kanakeitto


  • ½ l kanalientä
  • 2 valkosipulin kynttä viipaloituna
  • 2 cm pala inkivääriä siivutettuna
  • 2 tl galangaltahnaa
  • 5 kuivattua kaffirlimen lehteä
  • 1 rkl vaaleaa soijakastiketta
  • 1 rkl kalakastiketta
  • 100 g siivutettuja herkkusieniä
  • 300 g kanan luutonta rintafileetä viipaloituna
  • 2 dl kookosmaitoa
  • 1 rkl sokeria
  • ½ limen mehu
  • ½-1 rkl sriracha-kastiketta (halutun tulisuuden mukaan)
  • 10 cm pala kesäkurpitsaa tikuiksi pilkottuna
  • puolikas vihreä paprika tikuiksi pilkottuna
  • muutama lehtikaalin lehti
  • riisinuudeleita
  • tuoretta korianteria


Kiehauta kanaliemi ja lisää valkosipuli, inkivääri, galangal, limen lehdet sekä soija- ja kalakastike. Keitä viisi minuuttia ja kumoa keittoon kana ja herkkusienet. Anna porista taas viisi minuuttia ja lisää kookosmaito, sokeri, limen mehu, sriracha-kastike, kesäkurpitsa ja paprika. Revi lehtikaali keiton pinnalle ja kypsennä riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Säädä keiton makua tarvittaessa ja tarkista että kana on kypsää ja annostele kulhoihin. Nosta kuhunkin kulhoon nuudeleita keiton päälle ja viimeistele tuoreella korianterilla.



Biisisuositus: Rush - Tom Sawyer - ehkä?

2 kommenttia:

  1. Namm, kuullostaa ihanan maukkaalta. :) Tämä on thairavintoloissa suosikkini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maku oli todellakin kohdallaan. Ensi kerralla tosin pitää karsia hieman raaka-aineita ja yrittää löytää se olennainen.

      Poista