15. helmikuuta 2014

Pörkölt vaan sullekinTässäpä vasta ruoalla mainio nimi! Sukulaiskansamme kieltä yhtään tuntemattomana voi vain arvailla mitä tämä ihanan töksähtelevä sana pitää sisällään. Tämän tyyppistä pataruokaa kutsutaan usein gulassiksi, mutta kuten Punavuori Gourmetin postauksesta käy hyvin ilmi, kyseessä on kaksi erilaista ruokalajia. Pörköltissä ideana on ruskistaa sipulit hyvin ja paahtaa lihojen (voi olla possua tai lammastakin) pinnat kiinni. Gulassi on enemmänkin keitto, tämä taas syvän makuisa pataruoka. Paprikajauhe on  maun kannalta olennainen osa, joten käytä sitä parempaa. Herkku.

Pörkölt

 • 1 iso sipuli
 • 4 valkosipulin kynttä
 • 700 g vähärasvaista naudan lihaa (esim. kulmapaistia)
 • ½ litraa lihalientä
 • 3 tl savupaprikajauhetta
 • ½ tl kuminansiemeniä murskattuna (ei jeeraa eli juustokuminaa vaan sitä ihteään)
 • 2 kuivattua chiliä
 • ½ tl kuivattua meiramia
 • 1 vihreä paprika
 • 200 g paseerattua tomaattia

Ruskista sipulia kannellisessa padassa pitkään keskilämmöllä (ainakin 15 minuuttia), varo kuitenkin käräyttämästä sitä liikaa. Sipulien ruskistuessa paahda n. 3 x 3 cm lihapalat tasaisesti toisella pannulla sopivissa erissä. Lisää sipulien joukkoon viipaloitu valkosipuli, paprikajauhe ja hetken päästä ruskistetut lihat. Kaada pataan myös kuuma lihaliemi ja kypsennä kannen alla tunti. Käy saunassa.

Seuraavaksi lisää pataan murskatut kuminansiemenet ja chilit, meirami, pilkottu paprika ja paseerattu tomaatti. Kypsennä vielä ainakin tunti, välillä ilman kantta, kunnes lihat ovat mureita. Mahtavan makuinen liemi saa olla sopivan paksua, sen kauhominen rapean leivän kanssa on melkeinpä tämän evään herkullisin osa.P.S. Ilosaaren kattauskin alkaa valmistua

Biisisuositus: Alice in Chains - Would?


6 kommenttia:

 1. Sain lahjaksi unkarilaisen keittokirjan joskus vuosia sitten ja aina siitä lähtien on pitänyt tehdä pörköltiä, en vaan ole saanut aikaiseksi... Tämä näyttää todella herkulliselta, ihanat kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäkin on hyvä esimerkki yksinkertaisten reseptien toimivuudesta. Vähän aineita, paljon makua. Kannattaa kokeilla.

   Poista
 2. Tässäpä just mun näköiseni ruoka. :-)

  Saako tuota savupaprikajauhetta muuten ihan tavan marketeista? En ole koskaan kokeillut sitä. Mikä savupaprikan mentävä aukko sivistyksessä. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin Santa Marian savupaprikaa on ostettu marketista. Viimeisin hankinta taisi olla joulumarkkinoiden kiertelevältä maustekauppiaalta ja muistaakseni sitä löytyy myös Punnitse ja Säästä- kaupan valikoimista.

   Poista
 3. Pörkölt on kyllä kelporuokaa loistonimellä. ;) Useampaan kertaan on tullut tehtyä, ja kehittely jatkuu vielä. Juuri ehdin kirjoittelemaan viimekertaisesta padasta. Savupaprika antaisi kyllä varmasti kivan twistin.
  http://ssiiri.wordpress.com/2014/02/27/voidaanko-me-tehda-porkoltia/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli meille ensimmäinen kerta Pörköltin vieteltävänä, aikaisemmin on tehty jotain sinne päin ja kuviteltu tekevämme gulassia. Mutta tämän liemen maku oli loistava ja tehdään varmasti uudestaan.

   Poista