8. joulukuuta 2013

Kanelinen lammasruukku



Kun näin tämän reseptin Etiketti -lehdessä (4/2013), pystyin heti aavistamaan, että nyt löytyi sellainen ruoka, joka saattaisi esiintyä useamminkin perheemme ruokapöydässä. Enkä ollut väärässä, tämä lammaspata ei tule jäämään vain yhden kokeilun ihmeeksi. Maistelehan mielessäsi aromaattista kanelia ja makeaa taatelia sekä kuvittele hurmaava tuoksu, joka tulvahtaa nenääsi, kun rikot lammasruukun taikinakuoren. Joulu on lähempänä kuin luuletkaan. 

Kanelinen lammasruukku

  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 600 g luullista lampaan paistia
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 7 dl lihalientä
  • pari pientä kanelitankoa
  • 1 tl juoksevaa hunajaa
  • 150 g kuivattuja taateleita
  • puoli ruukkua tuoretta minttua
  • 3 rkl paahdettuja manteleita, murskattuna
  • suolaa ja mustapippuria myllystä
Kantta varten:
  • 500 g voitaikinaa
  • 1 muna

Kuutioi huoneenlämpöinen liha sopiviksi suupaloiksi. Kuullota hienonnettuja sipuleita öljyssä ja lisää liha pataan. Ruskista lihat kauniin värisiksi. Lisää lihaliemi, hunaja sekä kanelitangot. Hauduta keskilämmöllä reilu tunti. Lisää taatelit sekä minttu. Jatka kypsentämistä ½ tuntia tai kunnes liha on mureaa. Paahda mantelit kuumalla ja kuivalla pannulla. Murskaa ne veitsellä rouheasti ja lisää pataan aivan lopuksi.

Jos et malta odottaa enää, voit toki nauttia padan heti esimerkiksi sitruunaisen kuskusin tai hyvän leivän kanssa. Jos maltat vielä hetken, saat loihdittua maittavan yllätyksen, joka piilee taikinakannen alla. Jatka siis seuraavasti.

Jaa pata kolmeen uuninkestävään kulhoon ja voitele kulhojen ulkoreunat munalla. Kauli sulatettu voitaikina kulhoja suuremmiksi ympyröiksi. Päällystä kulhot taikinalla ja varmista, että reunat ovat tiiviisti kiinni. Voit tehdä ylijääneestä taikinasta koristeita kanteen. Voitele taikinakannet ja paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.



Viinisuositus: Block 50 Mourvèdre Grenache 2011, Australia

Biisisuositus: Lynyrd Skynyrd - Christmas Time Again

2 kommenttia:

  1. Ihana resepti! Pidän kaikista ruukku- onepot- ym. ruoista. Pistetään kokeiluun, ehdottomasti!

    VastaaPoista
  2. Tässä ohjeessa kyllä yhdistyy nippu niitä elementtejä, joista itsekin tykkään. Suosittelen kokeilemaan!

    VastaaPoista