9. joulukuuta 2013

Dagen efter munakokkeli



Kananmunan, tai paremminkin munankeltuaisen, sanotaan tepsivän juhlimisen jälkeiseen olotilaan. Jotenkin tämä teema tuli mieleen nyt, kun ympäri maata on jälleen vietetty pikkujouluja. Enhän siis minä, mutta muut. Uskaliaimmat kulauttavat tuoreen munankeltuaisen sellaisenaan kurkkuunsa, mutta itse olen jänishousu ja pitäydyn kypsennetyssä versiossa. Kananmunien parantava vaikutus perustuu tutkimusten mukaan runsaaseen energia- ja proteiinimäärään. Munissa on myös kysteiiniä sekä erilaisia vitamiineja, erityisesti B12 -vitamiinia. 

Dagen efter munakokkeli

  • kolme mahdollisimman tuoretta vapaan kanan munaa
  • reilun kokoinen siivu voita
  • 3 rkl creme fraichea
  • 3 rkl vastaraastettua parmesaania
  • suolaa ja mustapippuria myllystä

Riko munat kulhoon ja sekoita niiden rakenne rikki haarukalla. Vatkaa joukkoon creme fraiche. Sulata voi miedolla lämmöllä kattilassa tai kasarissa. Lisää munaseos pannulle ja vetele seosta puuhaarukalla reunoilta keskelle päin. Kun seos alkaa hieman hyytymään, lisää joukkoon parmesaaniraaste. Kokkelin on oltava mehukasta, pehmeää ja hieman murumaista, joten lopeta kypsentäminen hetki ennen kuin ajattelet sen olevan valmista, ettei se mene ylikypsäksi. Ota kattila pois liedeltä ja mausta suolalla ja pippurilla. Voimaistumiseen tarvitset myös C-vitamiinia, joten koristele munakokkeli tuoreella persiljalla sekä nauti kyytipoikana mieluiten itsepuristettua vitamiinipitoista appelsiinimehua.

Biisisuositus: John Lee Hooker - One Bourbon One Scotch One Beer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti